Naplata dužnih javnih prihoda
1

Porezna uprava FBiH prodala imovinu u vrijednosti 61.624 KM

FENA
Porezna uprava Federacije BiH organizirala je direktnu prodaju zaplijenjene imovine poreznih obveznika – dužnika u Kantonalnom poreznom uredu Bihać i Mostar, u cilju naplate dužnih javnih prihoda.

U Kantonalnom poreznom uredu Mostar prodata je imovina četiri porezna obveznika dužnika u ukupnoj vrijednosti od 61.624 KM.

Od imovine poreznog obveznika „Soko Zrakoplovstvo“ d.d. prodat je numerički tokarski stroj po cijeni od 10.000 KM, a od imovine poreznog obveznika dužnika „Monea“ d.o.o dva vozila u ukupnoj vrijednosti od 31.400 KM.

Za 8.2120 KM prodata je mašina za proizvodnju betonskih blokova u vlasništvu poreznog obveznika „Aliman“ d.o.o, dok je od imovine poreznog obveznika ZM „Sušac“ d.o.o prodato vozilo po cijeni od 12.012 KM.

Za prodaju imovine poreznog obveznika „Soko RKT“ d.d. kao i preostale imovine poreznih obveznika dužnika dostavljene ponude bile su niže od procijenjene vrijednosti. Organizirana je i javna prodaja imovine poreznog obveznika „Agrokomerc“ d.d. Velika Kladuša u Kantonalnom poreznom uredu Bihać.

Međutim, Farma purana Bajrići- Cazin nije prodata, jer je za kupovinu iste ponuđena niža cijena od procjenjene vrijednosti.

Porezna uprava FBiH naglašava da je 17., 18. i 19. decembra zakazana javna prodaja zaplijenjene imovine osam poreznih obveznika dužnika u Kantonalnom poreznom uredu Novi Travnik u ulici u terminu od 12 do 14 sati.

Predmet prodaje je imovina poreznih obveznika: “Komerc 3 ” d.o.o., Gornji Vakuf-Uskoplje, “Dokuzi ribnjak ” Travnik, “Nail” d.o.o. Donji Vakuf, “Dekor” d.o.o Vitez, “Jasmin”NTV Vitez,“Jasa-Transport”, “Tomdar” d.o.o Kreševo i “Autoservis” d.d. Donji Vakuf .

Javna prodaja imovine poreznih obveznika dužnika je jedna od mjera koje Porezna uprava FBiH poduzima u postupku prisilne naplate dužnih poreznih obaveza, kao krajnja mjera nakon što se iscrpe svi načini naplate dužnih obaveza, koje nisu izmirene u propisanim rokovima.

U proteklom periodu izvršeno je 1.738 popisa imovine, te organizovana 1.391 javna prodaja zaplijenjene imovine poreznih obveznika dužnika, u vrijednosti od 94.824.397,54 KM.