{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porezna uprava FBiH: Preduzeća KS imaju dugove veće od 133 miliona KM

6.11.2015. u 10:15
16
15
Porezna uprava FBiH: Preduzeća KS imaju dugove veće od 133 miliona KM
16
Porezna uprava FBiH: Preduzeća KS imaju dugove veće od 133 miliona KM
U Poreznoj upravi Federacije BiH održan je sastanak v.d. direktora Porezne uprave Federacije BiH Šerifa Isovića sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, kantonalnim ministrom finansija Jasminom Halebićem i kantonalnim ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem.
Povod za održavanje ovog sastanka bilo je unapređenje saradnje između Vlade Kantona Sarajevo i Porezne uprave FBiH i iznalaženje modaliteta u razmjeni informacija za poboljšanje upravljanja privrednim subjektima iz nadležnosti Kantona Sarajevo.

Na sastanku je razgovarano i o dugovanjima koja imaju preduzeća čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo.

Isović je prisutne upoznao sa informacijom da porezni obveznici čiji je osnivač Vlada Kantona Sarajevo imaju prispjele dužne obaveze u postupku prinudne naplate u ukupnom iznosu od 133.319.299,17 KM, od čega se na glavni dug odnosi 102.283.126,58 KM, a na zateznu kamatu 31.036.172,59 KM.

Naglasio je da prema službenim evidencijama navedeni porezni obveznici imaju ukupno 2.654 zaposlenika i da se najveći iznos duga odnosi na dugovanja po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

Istakao je da je neophodno da se u rješavanje problema duga uključi Vlada Kantona Sarajevo kao osnivač tih preduzeća i naglasio da će Porezna uprava Federacije BiH ubrzo nadležnim organima Federacije BiH dostaviti informaciju o ukupnom stanju duga po osnovu javnih prihoda sa prijedlogom za rješavanje tog duga.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izrazio je zabrinutost za stanje javnog duga preduzeća na području Kantona Sarajevo i kazao da će Vlada Kantona Sarajevo podržati prijedloge Porezne uprave FBiH za naplatu duga. Zamolio je Poreznu upravu FBiH da iskoristi sve zakonske mehanizme i pronađe najpovoljnije rješenje za naplatu duga koje ne bi ugrozilo rad obrazovnih institucija na području Kantona Sarajevo i javnih komunalnih preduzeća koja imaju veliki značaj za Kanton Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: