(Ne)izdavanje računa
271

Porezna patrola Klix.ba u "kontroli" obveznika u zapadnoj Hercegovini

Klix.ba
Račun iz Benedikta u Širokom Brijegu
Račun iz Benedikta u Širokom Brijegu
Dok se priča o akciji "Kasa" još ne završava, a discipliniranje poreznih obveznika ostaje trajan cilj, ekipa portala Klix.ba odlučila je napraviti najjednostavniju poresku kontrolu. Napravili smo krug zapadnom Hercegovinom i uvjerili se da li je tačan onaj vic da se Gospa tu ukazala, ali fiskalni račun nije.

Samo izdavanje računa je elementarna stvar i tek potreban, ali ne i dovoljan dokaz da je zaista po nekom računu plaćen porez, odnosno da je taj račun ušao u PDV prijavu tog poreznog obveznika za taj mjesec. Ipak, kako se za zapadnu Hercegovinu često kolokvijalno govori i smatra da je bh. porezna oaza, odlučili smo provjeriti na slučajnom uzorku koji je procent izdatih računa.

Krenuli smo od središta Zapadnohercegovačkog kantona - Širokog Brijega. Na prilaznoj cesti dalje od središta mjesta zaustavili smo se u caffe baru "Lončar". Kafa je bila dobra, cijena neočekivano niska, a i fiskalni račun smo dobili.

Obilazak smo nastavili kod najvećeg širokobriješkog kružnog toka i autobuske stanice. Kafić je bio prepun srednjoškolaca, a račun je uredno došao. Okušali smo sreću i u obližnjoj pekari, ljubazna gospođa nam nije dala račun, ali izgledalo je kao da je transakciju zavela kroz fiskalnu kasu. Komentarisali smo da niko od prisutnih nikad u pekari nije dobio račun pa je teško bilo očekivati da ćemo i ovdje dobiti.

Šta je Široki bez Pecare. Prekoputa stadiona ušli smo u istoimenu pizzeriju, a prisutni gosti su bili iz fudbalskog miljea. Kladionička ponuda je bila na stolu, ali račun nije. Tu smo upisali i drugi minus u toj patroli.

Nismo išli daleko, lijepo sređen objekt imena "Bendikt". Grupa djece je proslavljala rođendan, palačinci su bili vrlo dobri, a račun je uredno došao. Udaljili smo se od centra, kiša je padala, a nas je privukla velika reklama. Objekt se zvao "Dioniz", sve je bilo u retro stilu, osoblje veoma profesionalno, a ni račun nije izostao.

Kiša je padala sve jače, a ekipa portala Klix.ba se uputila krivudavom cestom koja od Širokog Brijega vodi prema Međugorju. Nismo mogli preskočiti odličan objekt "Garden's" kojeg se sjećamo po dobru od ranije. Nekad nam račun nije bio zanimljiv, a ovaj ga put nismo dobili.

Niže, u onoj glavnoj međugorskoj ulici prema Crkvi je i najpoznatiji tamošnji ugostiteljski objekt "Villa Regina". Željeli smo se uvjeriti šta nam radi stari poznanik, najpoznatiji stanar Regine Zdravko Mamić. Maminjo je sjedio dva stola dalje, samo smo ga pozdravili, a osiguranje je treniralo strogoću. Regina je možda utočište bjegunaca iz susjedne države, ali fiskalna kasa uredno radi i izdaje račune.

Patrola je za posljednju stanicu odabrala Caffe bar "Brocco" u Čitluku. Tu je sve bilo po standardu - izuzetno ljubazno osoblje, Saherica odlična, a i račun je bio tu.

Na kraju je bilans bio - devet objekata, šest dobijenih fiskalnih računa i tri bez računa.

Za potpuniju analizu i da li postoji korištenje tzv. "dugog klika" ili neka slična malverzacija s kasom, bit će potrebna neka ozbiljnija i profesionalnija kontrola od ove portala Klix.ba. Naš je cilj bio utvrditi koji nivo poštivanja osnovnih propisa je prisutan u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.