BiH
124

Pored magistralnog puta M17 u Topčić Polju rastu banane: Prve plodove očekuju naredne godine

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Topčić Polju pored magistralnog puta M-17 ukoliko sporije vozite sa desne strane primijetit ćete drvo banane. Vlasnik drveta Vahid Veletovac ni danas ne može vjerovati da je njegov pokušaj sadnje banane uspio i da bi za nekoliko godina trebao imati prve plodove.

Veletovac je kazao kako nije prvi put da su u Topčić Polju kod nekog rodile banane, ali da ga je i pored toga iznenađen da je njegova stabljika banane dosegla visinu od preko dva metra.

"Sin je prije nekih šest godina donio sjeme od poznanice iz Begovog Hana i eto pokušali smo i za sada nam ide. Još uvijek to nama nije toliko interesantno jer da bi se vidio plod potrebno je sedam godina, ali vidjet ćemo šta će biti naredne godine. Svakako čudo je da je uspjelo narasti i preživjeti zime", kazao je Veletovac.

Pored jedne stabljike pored restorana "Bosna" kojeg je vlasnik, Veletovac oko deset stabljika ima i kućnom dvorištu, a oko deset ih je podijelio ljudima iz Tešnja, Zenice, Sarajeva...

"Trudili smo se da preko zime sačuvamo sve stabljike tako što oko njih stavimo kvadrat jedan stiropora u kojeg stavimo slame kako bi se stvorila neka potrebna toplina i svih ovih godina smo uspjeli, nadam se da će izdržati do godine da vidimo uspjeh našeg rada", dodaje Veletovac.

U svojoj bašti nedaleko od staklenika naš sagovornik ima i smokve, jabuke, šljive i drugo bobičasto voće, kao i povrće koje koje dobro dođe i za potrebe restorana.

"Volim cvijeće i ovo čime se bavim. Nakon poplava sve je bilo uništeno, ali sam zajedno sa porodicom i komšijama koji smo se pomagali međusobno uspio evo vratiti sve kako je bilo i ponovo će svega biti ove godine", kazao je Veletovac.

Inače, banane rastu u tropskim dijelovima svijeta i rijetki su primjeri da mogu rasti na našim područjima. Međutim, u proteklom periodu sve je više građana BiH koji u svojim dvorištima imaju egzotično voće koje privlači pažnju bh. javnosti.