|

Poražavajući rezultati istraživanja: Mladi su uvjereni da je nasilje sasvim normalna pojava

Poražavajući rezultati istraživanja: Mladi su uvjereni da je nasilje sasvim normalna pojava
4
Klix.ba
17.11.2014. u 16:28
7
komentara
4

dijeljenja
1/6 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
2/6 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
3/6 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
4/6 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
5/6 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
6/6 Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Povodom Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom i Međunarodnog dana djeteta, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru organizirana je tribina pod nazivom "Nasilje u medijima - nasilje u realnosti".
O ovoj temi govorio je prof.dr.sc. Zlatko Miliš, medijski pedagog i autor brojnih knjiga. On se u svom izlaganju osvrnuo na ekspanziju "internetskog zlostavljanja".

"Medijski sadržaji koji nam se svakodnevno plasiraju obiluju nasiljem što stvara izrazite nepovoljne efekte na realnost, posebno kod djece koja ne biraju selektivni pristup informacijama. Njih je nužno edukacijom i medijskim odgojem zaštititi od ekspanzije ove vrste nasilja i internetskog zlostavljanja", kazao je profesor Miliša.

Dodao je da da ne postoji neki uzročno-posljedični odgovor na relaciji nasilje u medijima - nasilje u stvarnosti.

"Brojna istraživanja su pokazala empatičnost na nasilje, to jest, naše uvjerenje da je nasilje sasvim normalna pojava", kazao je Miliša.

Veliki problem također leži u informatičkoj i internetskoj nepismenosti roditelja i njihovoj nedovoljnoj kontroli prema sadržajima kojima njihova djeca pristupaju na internetu.

"Djeca se uz pomoć nasilja kroz medije i internet brendiraju i dokazuju među vršnjacima, što je za njih veoma bitno", upozorio je Miliša.

Miliša smatra da je neophodno uvesti medijski odgoj u osnovne i srednje škole.

"Ono što je velika banalnost na našim prostorima je to što ćemo prije otvoriti kliniku za odvikavanje od internetske ovisnosti, nego što ćemo uvesti preventivni program u škole'', smatra Miliša.

Eminentni profesor u svom predavanju je istakao da su društvene mreže paukove mreže koje su dovele do umreženih usamljenika, što stvara jedan veliki problem današnjice.

"Glavne teme koje se ponavljaju su nasilje, seks, život poznatih i oslobađanje od rada. Zakonske regulative koje postoje u određenim državama, pa i u Republici Hrvatskoj, gdje ja predajem kao redovni profesor, zabranjuju Facebook profile osobama mlađim od 13 godina. Veliki je problem što baš roditelji nerijetko prave profile svojoj djeci još u predškolskoj dobi. Imali smo nekoliko primjera i snimki porno uradaka u osnovnim školama, kao i objavljivanja diskreditirajućih fotografija mladih djevojaka bez njihovog znanja'', kazao je Miliša.

Naglasak svog predavanja stavio je na nužnost zaštite djece od sumnjivih internetskih i medijskih sadržaja.

''Posebno sam zadovoljan projektom koji smo moji saradnici i ja u RH uspjeli održati, a to je 10 dana bez ekrana. Djeca koja su bila uključena u program su apstinirala od medijskih sadržaja, kako bi se naučili oduprijeti njihovom utjecaju, jer oni za razliku od nas još ne poznaju selektivni pristup informacijama'', rekao je profesor Miliša.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...