Institut za nestale osobe BiH
0

Poražavajuće malo ljudi na protestnoj šetnji

FENA
Protestna šetnja (Foto: Fotoservis.ba)
Protestna šetnja (Foto: Fotoservis.ba)
U povodu obilježavanja 30. augusta, Međunarodnog dana nestalih osoba, Institut za nestale osobe BiH (INOBiH) organizirao je danas u Sarajevu mirnu protestnu šetnju.

Cilj protestne šetnje bio je skrenuti pažnju javnosti na pitanje nestalih osoba s kojim se BiH suočava 14 godina nakon završetka rata.

Kako je naglašeno na skupu, nestale osobe nisu samo problem članova porodica žrtava nego i veoma važno državno pitanje, bez čijeg rješavanja nema ni istine ni procesa pomirenja.

Skupu je prisustvao mali broj članova raznih udruženja i građana, a organizatori su istakli da su razočarani brojem prisutnih.

"Ovo nam je poruka da se trebamo još više ujediniti da bi ovaj problem bio riješen i da ne bi bio upotrebljavan za dnevnopolitička previranja", kazao je Marko Jurišić, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Bez uspješnog rješavanja pitanja problema nestalih osoba, bez uspješnog rješavanja pitanja boli i trauma porodica nestalih osoba, neće se moći graditi pomirenje ni dobrosusjedski odnosi, dodao je on.

Prema podacima Instituta oko 28.000 osoba vode se kao nestali, od tog broja ekshumirano je 20.000 osoba, dok je 15.000 identificirano.

"Ovakav rezultat nije zabilježen nigdje u svijetu, da je ovoliko osoba identificirano za relativno kratko vrijeme. Ipak veliki je posao još pred nama", dodao je Jurišić.

Na posebnoj sjednici u Parlamentarnoj skupštini BiH od predstavnika vlasti zatraženo je potpisivanje Sporazuma s Republikom Hrvatskom i Republikom Srbijom o saradnji i razmjeni podataka o nestalim osobama te da se on poštuje; da Vijeće ministara BiH donese zakon o nestalim osobama; da parlament BiH riješi nadležnosti o pitanjima za nestale osobe, odnosno da se riješi subordinacija državnih i nižih nivoa vlasti i da se riješi problem finansiranja projekata Instituta.

"Zatražili smo da se 30. august uvrsti u kalendar značajnih datuma te da se obilježava na državnom nivou", rekao je Ahmed Jahić, član Savjetodavnog odbora INOBiH i vođa protestne šetnje.

Ljiljana Alvir, predstavnica Odbora regionalne koordinacije Udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije, napomenula je da se u regiji broji oko 40.000 nestalih osoba.

"Nas smatraju buntovnicima koji koče proces pomirenja u regiji. Mi samo želimo da prestane politizacija ovog problema. Vlade moraju imati bilateralne, trilateralne sastanke s jednom tačkom dnevnog reda "Kako riješiti problem nestalih". Bili smo na različitim stranama, ali nas je problem nestalih osoba ujedinio", rekla je Alvir obraćajući se skupu.

Na kraju skupa naglašena je važnost osnivanja centralne evidencije nestalih osoba da bi na jednom mjestu bili svi podaci o nestalim osobama u BiH.