{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porast vodostaja Sane, Vrbasa i Bosne, poplavljeni lokalni putevi

F
18.5.2012. u 12:34
1
1
Porast vodostaja Sane, Vrbasa i Bosne, poplavljeni lokalni putevi
1
Porast vodostaja Sane, Vrbasa i Bosne, poplavljeni lokalni putevi
Rijeka Križevica u Srebrenici
Nekoliko objekata, lokalnih puteva i poljoprivrednih parcela poplavljeno je usljed naglog porasta vodostaja Sane, Vrbasa i Bosne do kojeg je došlo zbog kiša koje su padale u proteklih nekoliko dana.
Iz Civilne zaštite RS-a ipak navode da se voda na ovim i u ostalim područjima RS-a postepeno povlači u korita, tako da se u narednom periodu ne očekuju nova izlivanja i plavljenja.

Rijeka Sana rano jutros izlila se iz korita u općini Prijedor, ali je vodeni talas koji je doveo do plavljenja prošao i voda se vraća u korito.

U prijedorskoj Mjesnoj zajednici Tukovi poplavljeno je šest objekata, a u Mjesnoj zajednici Raškovac voda je stigla do 80 objekata u koje nije ušla.

Zbog nadošle vode bio je zatvoren lokalni put prema Bišćanima, koji je sada otežano prohodan jer na njemu ima zaostale vode, a građanima je na raspolaganju i alternativni pravac.

Vodostaj Sane u Prijedoru od jučer u 9.00 do u jutros u 2.30 sati porastao je s 294 na 450 centimetara.

Vrbas se sinoć oko 21 sat izlio na oko deset hektara poljoprivrednih parcela u naselju Kukolje, ali se voda nedugo zatim počela povlačiti. Stanovništvo i objekti nisu bili ugroženi.

Iz Civilne zaštite preciziraju da je vodostaj Vrbasa na mjernom mjestu Delibašino Selo - Trapisti sinoć u 23 sata iznosio 297 centimetara i u toku noći je opao, tako da jutros iznosi 222 centimetra i nema opasnosti od poplava.

Zbog naglog porasta vodostaja rijeke Bosne, koji je jučer u 15 sati u Doboju iznosio 335 centimetara, došlo je do izlivanja rijeke iz korita na poljoprivredno zemljište površine oko 130 hektara u naseljima Dugo Polje, Vranjak i Koprivna, na području općine Modriča. Stanovništvo i privredni objekti nisu ugroženi.

Jutros u 6.00 sati vodostaj rijeke Bosne bio je u opadanju i u Doboju iznosi 230 centimetara.

Križevica se na području Srebrenice i Bratunca noćas povukla u korito i nema ugroženog stanovništva i objekata.

Padavine su u proteklih nekoliko dana dovele do neznatnog povećanja vodostaja Drine, Lima, Prače, Miljacke, Željeznice i dugih manjih rječnih tokova, ali opasnosti od njihovog izlivanja nema.

Iz Civilne zaštite tvrde da, zahvaljujući činjenici da nije zabilježen temperaturni minus, nisu stradale povrtlarske kulture, a meteorolozi najavljuju porast temperature.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: