{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Porast prosjačenja u Mostaru najevidentniji je tokom ljeta

20.9.2015. u 11:06
27
74
Porast prosjačenja u Mostaru najevidentniji je tokom ljeta
27
Zbog velike turističke posjećenosti u gradu Mostaru, posebno tokom ljetne sezone, broj prosjaka je u porastu. Zbog toga u Mostaru nije rijetkost vidjeti maloljetnu djecu kako spavaju na Starom mostu, a sve u cilju čuvanja mjesta.
Prema riječima Tomislava Pupića, koordinatora Stručnog tima za nasilje i trgovinu ljudima u Centru za socijalni rad Mostar, prosjaci uvidjevši da u Mostaru mogu zaraditi više novca najčešće dolaze iz Srednje Bosne, Zenice, Kaknja, Visokog i vrlo rijetko je tim osobama mjesto prebivališta Mostar.

Porast prosjačenja"Primjetan je porast broja prosjaka u gradu, no zbog čega masovno dolaze u Mostar, zvaničnu informaciju još nemamo. Možemo samo zaključivati iz onoga što vidimo i čujemo svakodnevno na terenu. Mostar je grad s puno turista, pa se prisutnošću na velikom broju mjesta i agresivnijim traženjem milostinje može u jednom danu prikupiti dosta novaca. Dugo vremena je toplo pa se može spavati pod vedrim nebom i tako uštedjeti na trošku smještaja. Čujemo kako se u dane vikenda kombi vozilima i mini autobusima prosjaci dovoze na lokalitete Starog grada i pijace u Vrapčićima, a onda se, uz prošnju, javlja i problem džeparenja. I prosjaci uglavnom dolaze iz siromašnijih i manjih mjesta, gdje im je tržište malo i manje je onih koji daju milodare, jer ni sami građani nemaju dovoljno za život", kazao je Pupić.

Aktivnosti CentraU okviru svojih redovnih aktivnosti Centar se, u saradnji s drugim institucijama, a na prvom mjestu policijom i NVO uključuje u problematiku prosjačenja u Mostaru, u skladu sa zakonskim propisima i mogućnostima. Najčešće se radi o maloljetnim osobama koje su žrtve u svakom smislu - žrtve zanemarivanja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, a u zadnje vrijeme sve se češće sumnja i na oblik trgovine ljudima u smislu radne i seksualne eksploatacije maloljetnih osoba. Ono što bi se moglo poduzeti o pitanju smanjena prosjačenja, prema Pupićevim riječima, je prevencija.

"Pod tim podrazumijevamo izradu i usvajanje odgovarajućih zakonskih propisa, pratećih propisa i protokola koji bi bili provodivi i jednaki za sve one koji se bave prošnjom, kako one koji organizuju takve radnje, tako i one koji ih provode na terenu. Teško bi se moglo govoriti o zaustavljanju prosjačenja, jer nije to učinila nijedna jedinica lokalne samouprave, kanton, entiteti, ali ni zemlje u okruženju. Ali potrebno je podići svijest građana da davanjem milodara prosjacima na ulici samo daju 'vjetar u leđa' organizatorima prošnje, prosjacima i jednom od oblika trgovine ljudima", dodao je Pupić.

Iz Centra za socijalni rad napominju sve građane koji su primijetili činjenje ovih prekršajnih djela da ih prijave policiji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: