BiH
27

Porast prosjačenja u Mostaru najevidentniji je tokom ljeta

Piše: A. B.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Zbog velike turističke posjećenosti u gradu Mostaru, posebno tokom ljetne sezone, broj prosjaka je u porastu. Zbog toga u Mostaru nije rijetkost vidjeti maloljetnu djecu kako spavaju na Starom mostu, a sve u cilju čuvanja mjesta.

Prema riječima Tomislava Pupića, koordinatora Stručnog tima za nasilje i trgovinu ljudima u Centru za socijalni rad Mostar, prosjaci uvidjevši da u Mostaru mogu zaraditi više novca najčešće dolaze iz Srednje Bosne, Zenice, Kaknja, Visokog i vrlo rijetko je tim osobama mjesto prebivališta Mostar.

Porast prosjačenja

"Primjetan je porast broja prosjaka u gradu, no zbog čega masovno dolaze u Mostar, zvaničnu informaciju još nemamo. Možemo samo zaključivati iz onoga što vidimo i čujemo svakodnevno na terenu. Mostar je grad s puno turista, pa se prisutnošću na velikom broju mjesta i agresivnijim traženjem milostinje može u jednom danu prikupiti dosta novaca. Dugo vremena je toplo pa se može spavati pod vedrim nebom i tako uštedjeti na trošku smještaja. Čujemo kako se u dane vikenda kombi vozilima i mini autobusima prosjaci dovoze na lokalitete Starog grada i pijace u Vrapčićima, a onda se, uz prošnju, javlja i problem džeparenja. I prosjaci uglavnom dolaze iz siromašnijih i manjih mjesta, gdje im je tržište malo i manje je onih koji daju milodare, jer ni sami građani nemaju dovoljno za život", kazao je Pupić.

Aktivnosti Centra

U okviru svojih redovnih aktivnosti Centar se, u saradnji s drugim institucijama, a na prvom mjestu policijom i NVO uključuje u problematiku prosjačenja u Mostaru, u skladu sa zakonskim propisima i mogućnostima. Najčešće se radi o maloljetnim osobama koje su žrtve u svakom smislu - žrtve zanemarivanja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja, a u zadnje vrijeme sve se češće sumnja i na oblik trgovine ljudima u smislu radne i seksualne eksploatacije maloljetnih osoba. Ono što bi se moglo poduzeti o pitanju smanjena prosjačenja, prema Pupićevim riječima, je prevencija.

"Pod tim podrazumijevamo izradu i usvajanje odgovarajućih zakonskih propisa, pratećih propisa i protokola koji bi bili provodivi i jednaki za sve one koji se bave prošnjom, kako one koji organizuju takve radnje, tako i one koji ih provode na terenu. Teško bi se moglo govoriti o zaustavljanju prosjačenja, jer nije to učinila nijedna jedinica lokalne samouprave, kanton, entiteti, ali ni zemlje u okruženju. Ali potrebno je podići svijest građana da davanjem milodara prosjacima na ulici samo daju 'vjetar u leđa' organizatorima prošnje, prosjacima i jednom od oblika trgovine ljudima", dodao je Pupić.

Iz Centra za socijalni rad napominju sve građane koji su primijetili činjenje ovih prekršajnih djela da ih prijave policiji.