Najteže od marta 2020.
12

Popunjeni kapaciteti bolnica u Hercegovini, ljekari na izmaku snaga

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Epidemiološka slika u Hercegovini je najteža od pojave koronavirusa i bolnički kapaciteti su već pretrpani pa se odjeli šire, a ljekari građane mole za razumijevanje i pozivaju na poštivanje mjera kako scenarij ne bi bio još teži.

Direktor Opće bolnice Konjic Dženan Lepara za Klix.ba kaže da je stanje teško i da strahuje da bi moglo biti još gore ako stanovništvo ne shvati ozbiljnost situacije i pridržava se epidemioloških mjera dok se ne stekne imunizacija.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ističe kako je konjička bolnica mala i u Covid odjelu koji je oformljen na Internom odjeljenju ima svega 22 smještajna kapaciteta za srednje teške bolesnike, ali su bili primorani proširiti ih na 26 kako bi mogli smjestiti pacijente.

"Trenutno je 17 pacijenata na odjelu, ali smo u ponedjeljak bili puni", kaže Lepara. Dodaje kako su ranije pacijente zadržavali dok im test ne pokaže da su negativni, ali sada to nisu u mogućnosti, te ih šalju na kućno liječenje čim im se stanje stabilizuje.

"Mi ovdje pacijente držimo na kisiku i čim se stanje poboljša šaljemo ih na kućno liječenje kako bi kapacitete rasteretili jer pratimo stanje u Domu zdravlja i broj pozitivnih na koronavirus, od kojih svaki dan neko treba bolničko liječenje", objasnio nam je Lepara.

Teško stanje, kako napominje, evidentno je u cijeloj BiH, a zbog toga po njegovim riječima iz Sarajeva im se nije mogao dostavljati kisik, nego su morali svojim vozilom ići po njega.

Dodaje kako se u ovoj bolnici liječe samo srednje teški pacijenti, a one koji su u teškom stanju šalju u Mostar na liječenje.

U Covid bolnici u Mostaru kažu kako od pojave koronavirusa nije bilo teže, te da je broj zaraženih nadmašio sve dosadašnje.

"Trenutno su hospitalizirana 143 pacijenta u Covid bolnici SKB Mostar što je najveći broj do sada od početka pandemije", kaže nam glasnogovornica SKB-a Mostar Andrijana Pandža. Dodaje kako su bolnički kapaciteti za Covid pacijente već proširivani i da će biti još proširivani koliko to bude situacija iziskivala.

U ovoj bolnici je u protekla 24 sata preminulo šest osoba, a povećan broj smrtnosti je ono što zabrinjava ljekare, kao i činjenica da je dobna granica oboljelih sve manja.

Od mogućeg scenarija strahuju i u Kantonalnoj bolnici Dr. Safer Mujić u Mostaru.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Direktor bolnice Zlatko Guzin kaže kao je Infektivni odjel praktično postao Covid odjel, a zbog trenutne situacije su morali pripremiti za Covid pacijente i plućni odjel.

"Sada se jednostavno pripremamo za najgori scenarij i potrebno nam je još kreveta. Mislim da ćemo to moći uraditi, ali preduslov za to je da se naše stanovništvo napokon uozbilji i shvati ovo kao alarmantnu situaciju, sa tendencijom ka dramatičnosti, jer jednostavno na ovakve brojke i sedmičnu incidencu možemo očekivati prebukiranost kapaciteta", kazao je Guzin.

Posebno je naglasio da treba brinuti o tome da zdravstveni radnici više od godinu dana žive i rade u pandemijskim uslovima i da je među njima prisutna psihofizička iscrpljenost.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

U isto vrijeme zdravstveni radnici HNK su, tražeći bolje uslove rada, u generalnom štrajku od 10. decembra prošle godine. Oni su danas održali protestnu šetnju u Mostaru i Vladu HNK pozvali da shvati ozbiljnost situacije i omogući im potpisivanje kolektivnog ugovora.

Nakon toga su iz Vlade HNK poručili da je ponašanje predstavnika sindikata zdravstvenih radnika u HNK sve manje prihvatljivo poručujući im da performanse prekinu.

"Vrijeme je da šačica ispolitiziranih prestane manipulirati ogromnim brojem časnih ljudi i prestane, zbog svojih ličnih agenda, iskorištavati stvarnu potrebu za unapređenjem postojećeg materijalnog statusa svojih kolega koji rade u domovima zdravlja i bolnicama HNK-a", poručili su iz Vlade HNK.

Podsjetili su na radnu obavezu i teško stanje te pozvali predstavnike sindikata prihvate realnu ponudu Pregovaračkog tima Vlade i svih poslodavaca u HNK-u za povećanje primanja od 27 do 36 posto kroz dvije godine, i time izjednače svoja prava s liječničkim osobljem.

"Javno obznanjujemo da je Pregovarački tim Vlade i svih poslodavaca u HNK-u ponudio reprezentativnom sindikatu SKB-a Mostar dvogodišnje povećanje primanja zdravstvenih neliječničkih radnika u iznosu od ukupno 18 miliona KM", poručili su iz Vlade HNK.