Epilog nesreće
203

Popravka voza koji je iskočio iz šina kod Čapljine koštat će 300.000 KM

Piše: I. P.
Procijenjena šteta na lokomotivi i vagonima voza Željeznica FBiH koji je prošle godine iskočio iz šina iznosi 300.000 konvertibilnih maraka.

"Stručna komisija Javnog preduzeća ŽFBiH d.o.o. Sarajevo je procijenila da je šteta na lokomotivi 150.000 KM, a na Talgo vagonima 150.000 KM i isti će biti popravljen u radionicama ŽFBiH d.o.o. Sarajevo i nakon popravke pušten u saobraćaj", potvrđeno je za Klix.ba iz Željeznica Federacije BiH.

Stručna lica JP ŽFBiH d.o.o. Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova HNK utvrdila su da je uzrok nastanka ovog događaja odron stijene koja je završila na kolosjeku pruge.

Podsjećamo, putnički voz na relaciji Sarajevo-Čapljina iskočio je iz šina prilikom nailaska na odron kamena, odnosno stijene na pruzi u mjestu Šurmanci, tri kilometra od Čapljine u nedjelju, 3. decembra 2017. godine, u 19:05 sati. Tom prilikom voz je gurao stijenu ispred sebe i oštetio kolosijek u dužini od 150-160 m, a lokomotiva na vozu se otkačila od garniture, iskočila i prevrnula se na bok do korita rijeke Neretve. Lokomotiva je za sobom povukla prvi vagon garniture, koji je iskočio prema lokalnoj cesti, te još tri vagona.

U vozu je u vrijeme nesreće bilo 26 putnika od kojih niko nije povrijeđen. Svi putnici su tada zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta. U nesreći je lakše povrijeđen mašinovođa B. Š.