BiH
0

Popović: Zgrada Vlade RS-a simbol bahatosti lažne socijaldemokratije

FENA
Za svakog normalnog građanina Republike Srpske je izgradnja zgrade Vlade RS-a vrijedne 220 miliona KM, koja je službeno otvorena danas, u najmanju ruku nepristojna, izjavio je danas u Sarajevu potpredsjednik SDPBiH i kandidat ove stranke za predsjednika RS-a na prijevremenim izborima Slobodan Popović.

Navodeći da je izgradnja zdanja vrijednog 220 miliona KM, što je jedna šestina budžeta RS-a, površine 50.000 kvadratnih metara, čak i da je sve bilo po zakonu, "a nije", Popović je ocijenio da to u najmanju ruku nije pristojno u vrijeme kada je najniža penzija u RS-u 105 KM, a 53 posto penzionera ima penzije manje od 250 KM.

  • Ta zgrada simbolizira bahatost lažne socijaldemokratije, a Dodik je konačno sebi samome napravio spomenik u Banjoj Luci, kazao je Popović.

U razgovoru s nekim od predstavnika međunarodne zajednice koji dolaze iz zemalja s neuporedivo većim standardom od BiH Popović je čuo da se njihove vlade ne bi nikad usudile ni pomisliti da tako nešto naprave.

Zgrada Vlade RS-a je napravljena mimo Zakona o javnim nabavkama, bez propisane tenderske procedure, jer je Vlada RS-a izgradnju proglasila "državnom tajnom". A samo za opremu zgrade bez tendera je utrošeno 55 miliona KM, naveo je on.

Također je postavio pitanje kako sada Vlada RS-a može izvijestiti Narodnu skupštinu RS-a o izgradnji zgrade, kada je nije ni pitala da li uopće može ući u projekt vrijedan 220 miliona KM.

Popović je za stvaranje lažne slike o stanju u RS-u optužio i glavne medije koji su pod Dodikovom kontrolom. Kao primjer je naveo da mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka nisu ni objavljene, već samo komentirane.

Odgovorio je i na inicijativu svojih protukandidata za predsjednika RS-a Mladena Ivanića (PDP) i Ognjena Tadića (SDS) o ukidanju PDV-a na osnovne životne namirnice, istaknuvši da su upravo ove stranke kao dio tadašnje skupštinske većine odbacile prije više od dvije godine identičan prijedlog SDPBiH.

Ovaj prijedlog kandidata PDP-a i SDS-a, smatra Popović, pokazuje hipokriziju onih koji u borbi za vlast igraju na loše pamćenje birača.