BiH
0

Popović pozvao novinare na bojkot Bahtića sve dok se ne izvini

FENA
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović pozvao je danas sve novinare u BiH “da do daljnjeg bojkotuju Sadika Bahtića, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH i njegovu stranku sve dok se on javno ne izvini novinarima zbog nedavnog napada na novinara i kamermana Federalne televizije Avdu Avdića i Refika Vejsilagića”.

“To je najmanje što možete uraditi da zaštitite svoju profesiju”, rekao je Popović na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

On je kazao i da je uvjeren da će građani BiH podržati peticiju te stranke u kojoj se izražava protivljenje povećanju plaća poslanicima u državnim institucijama, koji su istovremeno spriječili usvajanje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine predloženog od SDP-a.

Popović je posebno prozvao SNSD koji nije podržao usvajanje zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine na državnom nivou, a istovremeno je Vlada RS-a u skupštinsku proceduru uputila gotovo isti zakon na nivou RS-a, “po kojem će ona odlučivati koga treba, a koga ne procesuirati”.

Rekao je da ne treba posebno komentirati “sramni” zakon o plaćama poslanika i ostalih dužnosnika državnog parlamenta, koji su podržali poslanici SBiH, SDS-a, SNSD-a, HDZ-a 1990, HDZ-a, PDP-a, DNS-a i RZB-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Naveo je i da gradske vlasti Banje Luke nisu odobrile SDP-u da postavi štand u tom gradu da bi se prikupili potpisi građana za spomenutu inicijativu SDP-a, uz obrazloženje da sve aktivnosti koje se dešavaju ovih dana u centru Banje Luke vezane su za proslavu Dana grada, 22. aprila.

Govoreći i o revizirskom izvještaju povodom utrošenih 11 miliona KM u adaptaciju zgrade predsjednika RS-a, potpredsjednik SDP-a BiH je kazao da i to pokazuje da “gdje god su javna sredstva i predstavnici SNSD-a sigurno se pojavljuju zloupotrebe u trošenju javnih dobara”.

On je pozvao predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića da zaštiti instituciju koju predstavlja, jer je “na konferenciji za novinare, na kojoj su saopćeni detalji o utrošenim sredstvima za zdanje u kojem će biti smješten kabinet predsjednika, bio spriječen ili nije želio da odgovara na pitanja novinara”.

Popović je podsjetio da je još tokom predizborne kampanje za predsjedničke izbore u RS-u “pozivao građane da ne izaberu kandidata SNSD-a, jer će onda i ta funkcija biti koncetrirana u rukama onoga koji se za sve pita i koji o svemu odlučuje, odnosno Milorada Dodika”.

Pozvao je Kuzmanovića da skodno ustavnim i zakonskim ovlaštenjima i svom integritetu vrši tu funkciju na način da ne dozvoli da ga “obični činovnici izguraju s konferencije za štampu i ne dozvole mu da odgovara na pitanja novinara, jer vjeruje da bi on sam to htio da uradi”.