Čapljina
0

Poplavljeno 200 kuća i poslovnih prostora

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U opštini Čapljina poplavljeno je oko 200 kuća i poslovnih prostora, potvrdio je Srni portparol Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona Pero Pavlović.

On kaže da u protekla dva dana nije bilo organizovanih evakuacija na području Čapljine, ali da su neke porodice samoinicijativno napuštale kuće u koje je ušla voda.

Voda je poplavila oko 60 kuća u naselju Nerezi, desetak kuća u naselju Višići, te u Dračevu, a pod vodom su i svi plastenici i imanja u blizini Neretve. 

Mještani ugroženih naselja u Čapljini pozvali su opštinske, kantonalne i federalne vlasti da im pruže pomoć u osnovnim životnim namirnicama i u saniranju štete. 

Mještanin naselja Nerezi Rafael Raič rekao je Srni da su putevi poplavljeni, da je voda za piće mutna, i da bi, ukoliko nastavi da raste nivo vode, mogla biti isključena struja.

"Više nemamo koristi ni da kopamo kanale, jer je nivo Neretve u nivou naselja, koje se samo puni. Predlagali smo i neka rješenja za ovu situaciju, ali sada više ništa ne pomaže", rekao ja Raič.

Fatima Garbo iz Višića kaže da se sama bori sa nevremenom i rijekom Neretvom, koja joj je došla do kućnog praga a da joj, iako ima bolesnog supruga, niko nije ponudio pomoć. 
Ona tvrdi da je tako bilo i u januaru, kada je, takođe, poplavilo njeno imanje. 

I granični prelaz Gabela je već nekoliko dana pod vodom, a na graničnom prelazu Doljani voda je došla do saobraćajnice, ali prelaz nije zatvoren. 

Andro Drago Tomić iz Dračeva kaže da ovakve poplave nisu zapamćene u proteklih 50 godina, od kako je on na tom mjestu napravio kuću.