Izlili se rijeka i potok
47

Poplavljeni putevi i vikendice u mjestu Jabuka kod Ustikoline

E. A.
Usljed povećanog vodostaja na području mjesne zajednice Jabuka u općini Foča u FBiH došlo je do izlijevanja rijeke Koline kao i Vojničkog potoka.

Poplavljeno je nekoliko vikendica te putna komunikacija, a mještani strahuju da će u opasnosti biti i stambeni i drugi objekti ukoliko vodostaj nastavi rasti.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Vodostaj je povećan usljed posljednjih padavina i topljenja snijega pa je došlo do izlijevanja Vojničkog potoka jer propusti nisu dovoljni da bi osigurali dovoljan protok vode. I u mjestu Lugovi iz korita se izlila rijeka Kolina koja je poplavila vikendice, a moglo bi doći do poplava i u samom centru Jabuke gdje se nalaze stambeni i stajski objekti", kaže Eldin Šorlija, član Savjeta mjesne zajednice Jabuka.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Intervenisala je i civilna zaštita, a uz pomoć mehanizacije Goražde puteva na jednoj lokaciji onemogućen je protok vode te su i sa saobraćajnice uklonjena oborena stabla. Porast vodostaja evidentan je i u ostalim dijelovima Općine Foča u FBiH, ali do sada nije bilo poziva građana za intervencije.