Mjesto Orahovica
47

Poplavljena područna škola i nekoliko kuća kod Lukavca

Piše: A. K.
Obilne kišne padavine u kasnim poslijepodnevnim satima stvorile su prve probleme na području Tuzlanskog kantona. Na mukama su se našli mještani Orahovice kod Lukavca čiji su stambeni objekti poplavljeni.

Kiša je za svega nekoliko minuta stvorila probleme mještanima Orahovice, a nakon izlijevanja lokalnih potoka došlo je i do plavljenja područne škole.

Kako su kazali iz Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, usljed kišnih padavina u Orahovici je došlo do izlijevanja rijeke Turije koja je poplavila poljoprivredno zemljište i okružila nekoliko stambenih objekata.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Na mjestu događaja je Profesionalna vatrogasna jedinica iz Lukavca, a trenutno se uz pomoć pumpi radi na crpljenju vode.

"S obzirom na to da se radi o vodotoku bujičastog karaktera, za vrijeme boravka vatrogasaca nivo Turije je opao za 10 centimetara te se prati daljnje stanje vodostaja rijeke", naveli su iz Civilne zaštite TK.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Osim Orahovice problemi usljed kišnih padavina su zabilježeni i na području Banovića.

"Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je imala više izlazaka na intervenciju sa pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo i Smajlovići gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije biće poslana mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta", naveli su iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac iznosi 197,80 centimetara, a u odnosu na jutrošnje mjerenje viši je za jedan centimetar. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 metara kubnih u sekundi.

Na mjernom mjestu Hidrološke stanice Karanovac vodostaj rijeke Spreče je 234 centimetra, a početak redovnih mjera od poplava je na 300 centimetara.