BiH
50

Poplave u ZDK: Maglaj bez struje i telefonije, kritično u Zenici i drugim općinama

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Prema informacijama Centra civilne zaštite ZDK, sva područja u Zeničko-dobojskom kantonu se nalaze u veoma kritičnom stanju, u toku je evakuacija stanovništva i stoke, a sve raspoložive snage su na terenu.

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici u 3 sata ujutro iznosio je preko 500 cm, ali se jutros mjerni instrument više ne vidi.

Procjenjuje se da će do sada Bosna dostići nezabilježeni vodostaj. Najteže je stanje u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-jug, Kakanj, gdje se krenulo sa evakuacijom stanovništva. Na telefonski broj 121 primljeno je oko 1000 poziva građana. Gradovi Maglaj, Žepče, Zavidovići potpuno blokirani svi prilazni putevi pod vodom.

Na području Zenice mnoga sela i zaseoci su odsječeni od grada zbog plavljenja puteva i mostova, a najteže je dužinom rijeke Bosne u MZ Nemila, Topčić Polje i drugima gdje su ugroženi stambeni objekti i materijalna dobra. U toku je evakuacija stanovništva na pojedinim dijelovima uz rijeku Bosu. Veliki odron zemljišta prema selu Sviće onemogućio je prolaz u selo, a MZ Nemila sa lijeve strane Bosna je u totalnoj blokadi.

Stanje vodotoka u općini Doboj-jug se pogoršava, a ravničarski dio je poplavljen sa cca 70 hekatar u Matuzićima i 40 hektara u Mravićima. Popljaveno je oko 120 objekata sa 450 stanovnika, a za sada nema životno ugroženih i obavljena je djelimična evakuacija. Zbog vodostaja zatvoren je put M-4 (Doboj-Teslić-Banja Luka) i most na rijeci Bosni u Mravićima koji je pod vodom sa oštećenom zaštitnom ogradom.

U Zavidovićima je jutros u 5.22 sata sirenama upozoreno stanovništvo na opću opasnost. Stanje na području općine je veoma kritično, a stanje koje se evakuiše nema smještaj te se smještaju u sportsku dvoranu u Ulici Nikole Tesle.

Rijeka Krivaja je odnijela mostove na Vozućoj, Breziku i Skrozama, a u naselju Brezik vjetar i kablovi od struje oštetili su krov kuće te je hitno dostavljen najlon i kuća pokrivena. Klizište koje je aktivirano u Breziku ugrozilo je komunikaciju na Regionalnom putu R-467 prema Olovu. Poplavljeno je oko 130 objekata, a u toku je stalna evakuacija stanovništva i stoke.

I u Kaknju se vrši evakuacija stanovništva jer je svo područje uz rijeku Bosnu u potpunosti poplavljeno. Najkritičnije u Tešnju je područje MZ Šije gdje je poplavljeno oko 40 kuća, a ljudi su se iselili ili se nalaze na spratovima kuće. Maglaj je od jučer u potpunosti blokiran, a u toku je evakuacija stanovništva. Telefonska komunikacija je ukinuta, a struja je u potpunosti isključena.

U Visokom tok rijeke Bosne u: Podvanju, Topuzovo polje, G. Moštre i Donje Moštre, Radinovići, Okoliše i Seoča, je u porastu a poplavljene su brojne kuće. Evakuacija stanovništva će se vršiti u Donjim Moštrama. Blokiran je izlaz prema Zenici na autoputu, a regionalni put Visoko - Ilijaš je u prekidu u mjestu Čekrečije.

U Brezi su poplavljena naselja i dijelovi kuća, a izvršena je manja evakuacija stanovništva. Saobraćaj je u prekidu na relaciji Breza - Vareš i na lokalnom putu Kahve - Izbod. Vodostaj je u toku noći stagnirao na rijekama Stavnja i Misoča zbog snijega koji je padao u planinskim dijelovima Vareša.