BiH
2

Poplave u Srebrenici nanijele 3,5 miliona KM štete

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području Srebrenice štete koje su nastale nakon poplava procjenjuje se na oko tri i po miliona KM iz različitih oblasti: infrastruktura, mostovi, poljoprivreda i objekti, inače sve MZ su pretrpjele štetu, dok su najveće štete na putnoj i vodovodnoj infrastrukturi.

"Na području MZ Viogor štete su najveće na infrastrukturi, više od 50 klizišta je bilo i danas imamo zaseoka koji su odsječeni od grada. Nadam se da će naći načina da se ove štete saniraju i da stanovništvo počne da živi normalno", izjavio je za Agenciju Fena Miloš Milovanović, predsjednik MZ Viogor.

Općina Srebrenica neće moći da sanira štete bez pomoći muđunarodne zajednice i pomoći drugih institucija, a u skorije vrijeme štete neće biti sanirane.

"Općina je učinila maksimalne napore da osposobi puteve tamo gdje je bio prioritet. Na području naše općine još ima puteva koji su neprohodni i koje treba sanirati. Općina će raditi na tome koliko bude u mogućnosti, a trenutno radimo po prioritetima", rekla je za Fenu Hanisa Jahić, vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za urbanizam općine Srebrenica.

Procjena štete u MZ Skelani nije manja nego u ostalim MZ na području Srebrenice.

"Na području Skelana načinjena je ogromna materijalna šteta, ali nasreću nismo imali ljudskih žrtava. Ipak službenici civilne zaštite su uradili dobar posao i odblokirali pojedine putne komunikacije koje su stavljene u funkciju, mada ima neprohodnih puteva", kazao je za Fenu Daut Tihić, stanovnik iz Skelana.

Štete koje su nastale nakon poplava na području općine Srebrenica trebat će dugo vremena da se saniraju, jer općinskim budžetom se ne mogu sanirati nastale štete bez pomoći drugih institucija.