Najteže u Tuzli
39

Poplave na tuzlanskom području: Uništeni mostovi, poplavljene kuće i odsječeni putevi

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Obilne kišne padavine koje su danas pogodile Tuzlanski kanton stvorile su brojne probleme mještanima gradskih i prigradskih naselja. Usljed izlijevanja rijeka i potoka uništeno je nekoliko mostova, a poplavljen je i veliki broj stambenih objekata. Najsloženija situacija je u Tuzli u kojoj je došlo do izlijevanja rijeke Jale te pokretanja klizišta.
Nakon izlijevanja Jale na području Tuzle kod Tehnološkog fakulteta došlo je do prestanka kišnih padavina što je dovelo do opadanja nivoa vodostaja ove rijeke.

Raniji izrazito visok nivo Jale doveo je do oštećenja mosta u nesposrednoj blizini sjedišta Gradske uprave Tuzle koji je zatvoren do daljnjeg.

Prema izvještaju Civilne zaštite TK, potok Mandići zatrpan je od vode i otpada koji dolazi iz pravca Rasovca te su ugrožena tri objekta.

Zbog izlijevanja potoka most Breške u istoimenom naselju nadomak Tuzle je srušen, a ugrožene su tri kuće. U naselju Crno blato 55 potok podiže most, a mostovi Simin Han, Jahići, Tanovići su preplavljeni te su potrebne vreće kako voda ne bi prodrla u kuće.

U ulici Ahmeta Kobića odsječen je put i 25 kuća, a u ulici Fikreta Salihovića došlo je do suženje korita potoka. U naselju Crvene njive pokrenuto je manje klizište, a u naselju Grabovica prijeti izlijevanje potoka.

Prema izvještaju Civilne zaštite, kuće su poplavljene i u tuzlanskim naseljima Solana i Gornja Tuzla.

Na području općine Gračanica zbog konstantnih kišnih padavina došlo je do porasta svih lokalnih vodotoka, a prema informacijama s terena trenutno stanje je najteže u Mjesnoj zajednici Orahovica.

Bajićki potok se izlio iz korita i poplavio desetak stambenih objekata u centru mjesta te preko puta i u blizini škole, a poplavljena je i Isakova ulica i 15 stambenih objekata.

Iz svog korita u dijelu Donje Orahovice izlila se i Rašljevačka rijeka te ima poplavljenih i ugroženih objekata u naselju Karići-Bečići.

Izlio se i Bašićki potok i prelazi magistralnu cestu M-4, na dionici Ibrića Polje, Orahovice i Miričine te je na tom dijelu otežan saobraćaj.

Slična situacija je i u Miričini gdje je došlo je do izlijevanja lokalnog potoka u Miričina-Polje. Ugroženo je nekoliko stambenih objekata, zatim naselje Kovačevići te dijelovi naselja oko osnovne škole.

Magistralna cesta u dijelu Lohinje poplavljena je na više mjesta, a vozilo Doboj-puteva i patrola Policijske stanice Gračanica dežuraju na mjestu događaja.

Iz svog korita u dijelu Donje Orahovice izlila se i Rašljevačka rijeka, a zaustavljen je saobraćaj na magistralnoj cesti.

Kada je riječ o Živinicama, zbog obilnih kišnih padavina došlo je do naglog porasta bujičastih voda na područjima mjesnih zajednica Višća Donja, Litve, Rudar i Dubrave Donje. Tom prilikom voda je prodrla u pet stambenih objekata, a više od deset ih je okruženo vodom.