BiH
6

Poplave izbacile arsenale oružja: Građani u kućama držali od zolja do ručnih bombi

Anadolija
Bosanski Šamac danas
Bosanski Šamac danas
Tim Centra za uklanjanje mina u BiH neutralizirao je protivoklopno oružje M80 kalibra 64 milimetra poznatije kao zolja i dvije ručne bombe koje su pronađene u mjesnoj zajednici Tišina, u opštini Šamac,  potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Esad Aletić, šef Ureda BH MAC-a sa sjedištem u Brčkom. 

Oružje i bombe su pronađene po dojavi građana koje su ih primjetili nakon povlačenja vode u području koje je ranijih dana bilo poplavljeno. 

"Ovo je ono od čega smo strahovali i čega smo se pribojavali. To jasno govori da su građani u svojim kućama držali arsenale oružja raznih vrsta i kalibara. Ovdje se ne radi o minama iz minskih polja nego o bombama i oružju koje je voda izbacila iz domaćinstava. Očekujemo da ćemo i u narednim danima pronalaziti ovakva sredstva nakon povlačenja vode sa ugroženih područja. Mi se tako sada borimo ne samo protiv eventualnog pomjeranja neeksplodiranih ubojnih sredstava iz minskih polja već i oružja koje su građani držali kod sebe", pojasnio je Aletić.

O kolikoj količini oružja i minsko eksplozivnih sredstava se radi, a koja je držana po kućama najbolje govori podatak da je u protekla tri dana na području Šamca pronađeno čak sedam ručnih bombi. Osim dvije u mjesnoj zajednici Tišina, dan ranije su također pronađene dvije u Škarićima, a prije toga i tri ručne bombe u Pisarima. 

Osim ručnih bombi i zolje, u selu Škarić pronađena je i jedna mina.