Brčko
0

Poplave i odron zemlje ugrozile Savsku džamiju

Sarajevo-x.com
Već po pravilu svaka sezona jakih kiša uzrokuju poplave na području Distrikta koje predstavljaju nevolje za desetine, pa čak i stotine porodica čija su imanja ugrožena izlijevanjem potoka i riječica, a nadležni osim iscrpljujućih obećanja da će se to sanirati i preduprijediti ništa konkretno ne čine, javlja portal Otisakgrada.com

Ekipe Civilne zaštite su 24 sata na terenu gdje pružaju pomoć stanovništvu u poplavljenim područjima, a poplave, koje su prouzrokovale podzemne vode zaprijetile su i vlasnicima nekoliko kuća u naselju Kolobara i Burića brdo.

No, visok vodostaj rijeke Brke čije ogromne količine vode više ne može da primi ni nabujala Sava odavno je odronila veći dio zemlje i betona svog korita preko puta Savske džamije.

Voda je ugrozila sigurnost džamije čiji je suteren, gdje se nalazi abdestana, od jutros poplavljen odakle se pomoću pumpi, neprestano, crpi voda.

Prema onome što je viđeno na licu mjesta, džamija je sada dobrano ugrožena. No, to se vidjelo i prije nekoliko mjeseci, ali nadležni nisu ništa poduzeli iz samo njima znanih razloga.

Savska ili Atik džamija sagrađena oko 1600.godine, a Vojska RS-a ju je porušila 17.augusta 1992.godine oko 16 i 30 sati, zajedno sa ostale četiri gradske džamije. Ukoliko se ništa, pod hitno, ne poduzme ovu džamiju bi sada mogla porušiti nesposobnost i nezainteresiranost nadležnih službi u Brčkom da je spasu.