Komisija na terenu
14

Poplave i klizišta ostavili velike štete na objektima i poljoprivredi u Maglaju

Piše: E. M.
Foto: Općina Maglaj
Vodostaji rijeka i potoka na području općine Maglaj su u opadanju, a komisije danas obilaze područja i sumiraju nastalu veliku štetu koja je ostala na objektima i u poljoprivredi.

Područje Maglaja, odnosno mjesne zajednice Maglaj grad sa Starim gradom, Omderdino Polje, Jablanica, Bijela Ploča, Moševac, Misurići, Ravna, Oruče, Donji Rakovac i Liješnica jučer su bile potopljene nakon što su se izlile rijeke i potoci i poplavili blizu 50 objekata, a na nekim mjestima aktivirala su se i klizišta.

Najviše su pogođene mjesne zajednice Bijela Ploča i Jablanica gdje su srušena i tri mosta, a u mjesnim zajednicama Oruče i Ravna izlijevanjem rijeke Bistrice došlo je jučer do prekida putne komunikacije.

Načelnik Općine Maglaj Mirsad Mahmutagić proglasio je stanje prirodne nesreće, a vatrogasne ekipe, komunalno preduzeće te pripadnici Civilne zaštite više od 24 sata su na terenu.

U razgovoru za Klix.ba načelnik Civilne zaštite Općine Maglaj Anto Maglica je izjavio da su sve ekipe koje pružaju pomoć u nesrećama na terenu više od 24 sata.

"Ekipe koje su jučer bile na terenu prvo su radile na osposobljavanju putne infrastrukture kako bismo mogli pristupiti poplavljenim područjima, a zatim se pristupilo pomaganju poplavljenim domaćinstvima i drugim objektima. Komunalno preduzeće i vatrogasna jedinica su od jučer na terenu i pomažu našim mještanima da ispumpaju vodu iz svojih objekata, a aktivnosti će biti nastavljene i u toku dana”, kazao je Maglica.

Dodao je kako oni na općinskom nivou ništa ne mogu poduzeti u cilju sprečavanja izlijevanja voda i potoka iz korita te da su za to ovlašteni kantonalni i federalni nivoi.

"Mnogo bolje smo se snašli ovaj put jer smo imali iskustva iz 2014. godine. Preventivno se na lokalnoj zajednici ne može nešto napraviti jer mi ne upravljamo vodama”, poručio je.

Apele za pomoć uputili su i višim nivoima civilnih zaštita te očekuju i njihovu pomoć u narednim satima kako bi se čim prije sanirala nastala šteta i život u mjesnim zajednicama pogođenim poplavama vratio u normalu.