Blagota Marković
0

'Poplava u Ravnom nije se mogla izbjeći'

FENA
Na današnjem sastanku predstavnika općine Ravno i elektroprivrednih poduzeća iz BiH i Hrvatske, predstavnici Elektroprivrede RS-a odbacili su odgovornost za poplave koji su proteklih dana pogodile Popovo polje.

U zadnja dva tjedna velike površine obradivog zemljišta u Popovom polju našle su se pod vodom, a poljoprivredni proizvođači iz Federacije BiH optužili su Elektroprivredu RS-a da je odgovorna za nastale štete zbog nekontroliranog ispuštanja vode iz ustava na rijeci Trebišnjici u Republici Srpskoj.

Međutim, predstavnici Elektroprivrede RS odbacili su te optužbe i svu su krivicu prebacili na višu silu.

Po riječima izvršnog direktor za upravljanje sustava hidroelektrana na Trebišnjici Blagote Markovića, poplave u općini Ravno nisu se nikako mogla izbjeći, jer je u proteklih deset dana zabilježena rekordna količina padavina u proteklih 40 godina.

„Čitavo smo vrijeme akumulirali vodu u našim akumulacijama i tako smanjili poplavni val nizvodno od Trebinja. Samim tim smo doprinijeli da te poplave budu znatno manje, nego što su bile“, dodao je Marković.

Po riječima načelnika općine Ravno Andrije Šimunovića, jasno je da nitko ne želi preuzeti odgovornost za plavljenje Popovog polja, jer bi priznavanje odgovornosti podrazumijevalo i naknadu štete poljoprivrednicima.

O kolikoj se šteti radi još je rano govoriti, kazao je načelnik Šimunović, dodavši da će se o tome moći konkretnije pričati kada se voda u potpunosti povuče.

„Sreća u nesreći je što se sve ovo dogodilo početkom godine, kada je vegetacija uglavnom u mirovanju. Da se ovo dogodilo u proljeće posljedice za poljoprivredne proizvođače bile bi katastrofalne“, upozorio je Šimunović.

Nakon 2004. godine ovo je druga velika poplava koja je pogodila poljoprivrednike u Ravnom. Poljoprivrednici su sudski putem pokušali ishoditi naknadu štete, no pet godina kasnije tom se procesu ne nazire kraj, a problem plavnih voda u slivu Trebišnjice i dalje je aktualan.