{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pooštren nadzor pasti za zube u BiH

F
13.7.2007. u 12:45
0
0
Pooštren nadzor pasti za zube u BiH
0
Pooštren nadzor pasti za zube u BiH
Agencija za nadzor nad tržištem BiH i inspekcijske uprave entiteta saopćile su danas na osnovu zvaničnih informacija dobijenih od EC-a da povučene paste za zube nisu "Colgate" kako je bilo objavljeno nego "Spearmint" i "Tri Leaf Spearmint", proizvedene od kineskog proizvođača.
Saopćenje je objavljeno povodom vijesti o povlačenju s tržišta Španije i Italije pasti za zube zbog štetnosti po zdravije.

Povlačenje s tržišta je izvršeno zbog prisustva dietflen glikola (DEG) - supstance koja se koristi u antifrizu i kao razređivač.

"Tragom tih vijesti pooštren je nadzor za paste za zube na bh. tržištu, provjerava se stanje na našem tržištu i ukoliko sporne paste budu pronađene bit će povučene iz prometa", ističe se u saopćenju.

U Federaciji BiH kao rezultat redovnih aktivnosti uzeti su uzorci (određenih marki) pasti i upućeni na analizu, dok je RS izdala rješenje o povlačenju "Spearmint" i "Tri Leaf Spearmint" pasti za zube, ako su prisutne na tržištu RS-a.

U saopćenju EC-a istaknuto je da „ prema dostupnim dokazima proizvod predstavlja samo umjereni trenutni rizik za zdravlje i sigurnost potrošača", te da "dosad nema poznatih prijavljenih slučajeva trovanja ljudi ili štetnih kliničkih nuspojava izazvanih ovom pastom za zube. Međutim, prisustvo DEG u pasti za zube je neprihvatljiv rizik".

Također, španska agencija za lijekove i zaštitu zdravlja (AEMPS) je pojasnila da je zdravstveni rizik uzrokovan prisustvom DEG u pasti za zube nađenim u Španiji minimalan, jer je proizvod otrovan samo ako se proguta, što obično nije slučaj s pastom za zube.

Najvjerovatnija opasnost bi bila za djecu i osobe s bolestima bubrega i jetre koji bi progutali znatniju količinu paste za zube.

Inspekcije FBiH i RS-a objavit će zvanične rezultate nalaza.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: