BiH
0

Ponuđeno pet rješenja za novi grb Republike Srpske

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) danas su počeli raspravu o predloženom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama ustavnog zakona o grbu, himni i zastavi kojim bi trebalo da se definiše novi entitetski grb.

Predsjednik Narodne skupštine i predsjednik Komisije za simbole RS-a Igor Radojičić obavijestio je poslanike da je ova komisija 18. decembra prošle godine verifikovala pet rješenja novog grba RS-a.

Radojičić je ocijenio da će usvajanje novog grba RS-a biti delikatan posao, navodeći da je rad Komisije za simbole pokazao da su “manje-više svi uvjereni šta jeste njihova nacionalna simbolika, ali da do problema dolazi kada treba prihvatiti nacionalnu simboliku drugog ili trećeg konstitutivnog naroda”.

Vlada je predložila da se postojeći amblem RS-a, koji je uveden kao prijelazno rješenje nakon odluke Ustavnog suda BiH usvoji kao novi entitetski grb.

Potpredsjednica Vlade RS-a Jasna Brkić obrazložila je da je amblem ušao u opću upotrebu zamjenjujući raniji grb RS-a u svim aplikacijama, da je pozitivno prihvaćen od najšire javnosti u RS-u, te da je Ustavi sud RS-a potvrdio zakon o amblemu i pečatima RS-a kao akte koji ne ugrožavaju vitalne interese bilo kojeg od tri konstitutivna naroda.

Osim toga, navela je, zamjena grba amblemom je mnogo koštala, dok bi ponovna zamjena amblema grbom stajala dodatna sredstva. Ustavi sud BiH ranije je dosadašnji grb i himnu RS-a proglasio diskriminatorskim i suprotnima odluci o konstitutivnosti svih naroda na teritoriji BiH.

Poslije uvodnih izlaganja uslijedila je poslanička rasprava.