BiH
0

Ponuđeni paket ustavnih reformi jedina realna alternativa

FENA
Douglas McEhlaney
Douglas McEhlaney
Ukoliko se najkasnije u narednih deset dana paket ustavnih reformi ponovno ne nađe pred poslanicima državnog parlamenta, novi izbori neće biti održani u skladu s novim ustavnim rješenjima.

To su danas zaključili predstavnici šest političkih partija BiH na radnom ručku s američkim ambasadorom u BiH Douglasom McEhlaneyom u američkoj rezidenciji u Sarajevu, na kojem se razgovaralo o ustavnoj reformi.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija potvrdio je novinarima nakon sastanka da se od partija koje su glasale protiv ustavnih amandmana očekuje očitovanje da li nakon mjesec dana postoji spremnost za prihvatanje ustavnih promjena.

U suprotnom od ustavne reforme, kako je rečeno, neće biti ništa prije kraja ove godine, kada će nova vlast opet morati da se vrati na ovo pitanje.

-Ukoliko postoji spremnost da ovaj paket prihvate neki od onih koji su ga oborili, spremni smo da to učinimo, izjavio je lider SDP-a.

U zajedničkoj izjavi koju su lideri SDABiH, SDPBiH, HDZBiH, SNSD-a, SDS-a i PDP-a usvojili na sastanku ponovno je iskazana podrška paketu ustavnih reformi.

Lideri vjeruju da ovaj paket predstavlja najbolji način za BiH da svoj sistem vlasti učini funkcionalnijim i usaglašenim s evropskim standardima i institucijama.

S obzirom na to da protivnici ustavnih amandmana ni mjesec dana nakon blokade reformi nisu ponudili zajedničko rješenje koje bi moglo biti usvojeno u Parlamentu, vjerujemo da je ponuđeni paket u ovom trenutku jedina realna alternativa, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Također, lideri šest političkih partija vjeruju da ovaj paket predstavlja jedini mogući konsenzus.

Podsjećaju da je ustavna reforma ključna kako bi BiH postala punopravni partner u evroatlantskim institucijama, te su se obavezali da će raditi zajedno na postizanju ovog zajedničkog cilja.