|

Ponuđen novi paket ustavnih promjena bh. političarima

Ponuđen novi paket ustavnih promjena bh. političarima
0
S
SRNA
18.11.2009. u 10:15
9
komentara
0

dijeljenja
Ponuđen novi paket ustavnih promjena bh. političarima
Uoči današnjeg zasjedanja Savjeta za provođenje mira u BiH, predstavnici SAD i EU ponudili su u bosanskohercegovačkim političarima novi prijedlog ustavnih promjena, prenosi radio "Slobodna Evropa".
Datum 18. novembar prvobitno je bio označen kao dan do kojeg je trebalo postići neki dogovor, ali se i dalje razmatraju ponude međunarodnih predstavnika domaćim političarima.

Dogovor, pa ni napredak u okviru tzv. butmirskog procesa nije postignut, a u BiH došao je novi dokument sa prijedlogom ustavnih promjena o kojem se malo zna. Tek toliko da je sličan onom ponuđenom 9. oktobra u Butmiru, na koji su imali zamjerke šefovi svih sedam političkih partija u BiH, navodi isti izvor.

Ranije ponuđeni paket ustavnih promjena u BiH sastoji se iz četiri dijela. Prvi se odnosi na usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, drugi na pojednostvaljivanje sistema odlučivanja kako bi država BiH bila jedina adresa u pregovorima sa EU.

Treći dio odnosi se na nadležnosti koje su već prenesene sa entiteta na nivo države, ali koje nisu formalno unesene u Ustav. I na kraju, prema butmirskom prijedlogu, ostaje sistem entitetskog glasanja - na čemu insistiraju predstavnici RS, podsjeća "Slobodna Evropa".

Nakon prvog kruga razgovora o ponuđenom butmirskom paketu, sve stranke koje su učestvovale u pregovorima do 18. novembra, odnosno zasjedanja Savjeta za provođenje mira, trebale su dostaviti svoje prijedloge kako bi se ponuđeni dokument popravio.

"U međuvremenu, međunarodni zvaničnici nastavljaju da posreduju među domaćim političarima oko paketa reformi kako bi se okončao politički ćorsokak u BiH", kaže američki ambasador u BiH Charles English.

Prema njegovim riječima, iako ponuđeni paket promjena nije savršen, ustavne promjene su sveobuhvatne i uravnotažene. "Ukoliko ovaj paket bude usvojen, on će BiH postaviti čvrsto na put ka priključenju Evropskoj uniji i NATO savezu", dodao je English.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...