Marin Ivanišević
0

"Ponudit ću gradskom vijeću da poništi odluku o plaćama"

FENA
Potpredsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Sarajevo i predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević je danas na pres-konferenciji kazao će da na narednoj sjednici Gradskog vijeća ponuditi Vijeću da poništi odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća državnih službenika, odnosno namještenika Gradske uprave Grada Sarajeva i Službe Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

Ivanišević je pojasnio da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, temeljem odluke o osnovici za plaće donesenoj od Federalne vlade, imalo obavezu usaglasiti plaće uposlenih u gradskoj administraciji.

"Ta odluka nije podrazumijevala povećanje plaća izabranim zvaničnicima, funkcionerima u gradskom vijeću. Radilo se o uskađivanju plaća uposlenih u gradskoj administraciji", kazao je Ivanišević.

Po njegovim riječima, odluka koja je donesena izazvala je reakcije javnosti pa su, jasno želeći pokazati da slušaju glas javnosti, u SDP-u BiH odlučili da tu odluku povuku.

"Na prvoj narednoj sjednici Gradskog vijeća ću, kao predlagač te odluke, ponuditi Gradskom vijeću da je poništi i da ona ne stupi na snagu onako kako je i predviđeno“, kazao je Ivanišević.

Pojasnio je da je odluka koju je donijela Federalna vlada podrazumijevala usklađivanje osnovice za obračun plaća.

"Kada bi se ta osnovica koja je propisana odlukom Federalne vlade primjenila na sadašnje koeficijente uposlenih u gradskoj administraciji plaće uposlenih bi bile enormno visoke i za puno razvijenije države nego što je to BiH. Iz tog razloga je bilo potrebno koeficijente smanjiti, odnosno usuglasiti sa sadašnjim nivoom plaća“, kazao je Ivanišević.

Dodao je da plaće gradskoj administraciji nisu ni poslije svih promjena u legislativi BiH, poreznoj i svakoj drugoj, pomjerane četiri godine ni za jedan jedini fening ni u jednom pravcu.

Po njegovim riječima, ovo povećanje je podrazumijevalo da se najniža plaća s nekih 630 KM povećava na 740 KM, a najviša (plaće sekretara Gradske uprave i Gradskog vijeća) sa 1 419 KM na 1 644 KM ili za 14, 7 posto.

"To je bilo predviđeno da se uradi na takav način. Nakon reakcija javnosti smo odlučili da ovu odluku povučemo i da plaće uposlenih u gradskoj administraciji budu obračunavane po starom. To neće biti moguće zbog obaveze prema odluci Federalne vlade, te je izvjesno da će Sindikat uposlenih u Gradskom vijeću tužiti Gradsku upravu zbog toga i imaju potpuno pravo", kazao je Ivanišević.