BiH
0

Ponovo žive od vlastitog rada

EU Program za oporavak od poplava podržao je obnovu poljoprivrede
Porodici Pejić je u okviru EU Programa za oporavak od poplava doniran novi plastenik, sistem za navodnjavanje, đubrivo, sadnice za jagode i paprike, te zaštita za sadnice što je omogućilo ovoj devetočlanoj porodici da preživi posljedice katastrofe.

EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život -pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi.

Ivo i Luca Pejić iz Sela Bok kod Orašja imaju tri sina i četiri kćerke. Žive od onoga što proizvedu na četiri duluma svoje zemlje, a rade i brojne druge poslove do kojih mogu doći.

Svi osim jednog sina, koji studira u Zagrebu, vrijedno rade na imanju, a Ivo svojoj djeci daje i dnevnice kako bi, kaže, stekli radnu naviku. Majske poplave 2014. godine su im uništile polje a EU Program za opravak od poplava im je pomogao da na njemu ponovo počnu uzgajati voće i povrće.

Velike štete

Ivo Pejić je o velikim poplavama slušao od starih mještana iz Orašja, a u trenutku kada je voda počela nadolaziti maja 2014. godine on se nalazio u dvorištu kuće.

"Odmah smo odveli djecu u moje rodno selo Luka. Žena i ja smo ostali ovdje da pokušamo ubrati ono što je već sazrijelo i da pazimo na kuću".

Luca i Ivo su baš pred poplavu počeli brati krastavce. Ivo je sa poslom nastavio iako je nivo vode na njivi već dosegao visinu od 80 centimetara. Ušao je u vodu i brao. "Paradajz sam trebao početi brati za možda 20 dana, mjesec najviše" - kaže on,ali su ga poplave u tome omele. "Taman urod treba da ubereš i da naplatiš a ono sve ti ode" - svijedoči Luce.

Kada se voda povukla nakon sedam dana, porodica Pejić je bila šokirana štetom kuju je poplava nanijela. "Za nas naša njiva predstavlja jedini izvorzarade i mnogo smo se prepali kada smo vidjeli da nam je motokultivator potpuno uništen, plastenici oštećeni, a njiva poravnana" – naglašava Ivo.

Brza reakcija EU Programa

Ivo Pejić kaže da je EU Program za oporavak od poplavakoji provodi UNDP brzo reagovao i da je dobio novi plastenik, sistem za navodnjavanje, đubrivo, sadnice za jagode i paprike te zaštitu za sadnice. "To nam je omogućilo da ponovo zaradimo za život" – objašnjava Pejić. Njegova žena Luca kaže da do tada nisu radili sa paprikom ali da su već nakon prve sjetve ostvarili odlične rezultate: "Papriku ne odustajemo raditi, nastavljamo i ovu godinu. Ostajemo pri tome."

Za Lucu je ipak najvažnije bilo to što je njena porodica osjetila da u tim teškim trenucima nisu bili sami i da su uposlenici EU Programa bili uz njih. "Samo to kad znate da niste u svijetu sami, da ljudi vide potrebe čovjeka koji je ugrožen, puno znači. Kao da su mi vratili dio snage da nastavim još jačim tempom" – ističe ona. Poplave su sada iza porodice Pejić a pred njima novo proljeće i vrijeme za rad na njivi.

Pomoć EU Aktivnosti EU Programa usmjerene na ekonomski oporavak nakon poplava omogućile su da se sačuva i otvori više od 5.600 radnih mjesta. Ukupno 116 malih i srednjih preduzeća je opskrbljeno potrebnom opremom i materijalima, pružena im je obuka, te im je olakšan pristup tržištima. Preduzeća su na taj način zadržala 3.776 radnih mjesta i otvorila oko 550 novih – čime je broj radnih mjesta narastao na 4.326. Pored toga, 1.270 komercijalnih i malih poljoprivrednih proizvođača su dobili pomoć da ponovo pokrenu proizvodnju i ostvare održive mjesečne prihode od kojih sada žive njihove porodice.