Odluka 10. 9.
6

Ponovo zatražena posebna sjednica NSRS o slučaju Davida Dragićevića

Klix.ba
Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović zakazao je za ponedjeljak sjednicu Kolegija na kojoj bi trebao biti određen termin održavanja posebne sjednice na kojoj bi se našla i tačka "Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija RS u slučaju ubistva Davida Dragičevića".

Posebnu sjednicu tražilo je 28 poslanika NSRS po drugi put. Skupštinski Kolegij 28. augusta nije utvrdio konačan prijedlog dnevnog reda pa sjednica nije ni održana. Prijedlog je odbijen glasovima vladajuće većine na skupštinskom kolegiju.

Tada je poslanik Adem Šukalo kazao kako je Nedeljko Čubrilović zajedno s Miloradom Dodikom prekršio ustav i skupštinski poslovnik, što je predsjednik NSRS negirao kazavši da je sve po poslovniku.

Održavanje 30. posebne sjednice traže poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a koji su za sjednicu bili predložili samo ovu jednu tačku jer smatraju da su institucije RS-a "podbacile" kada je riječ o istrazi u ovom slučaju.

I u maju ove godine na njihovu inicijativu se u Narodnoj skupštini RS-a raspravljalo o slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Ćubrilović je rekao ranije da građane interesuje istina u vezi sa "slučajem Dragičević", ali da NSRS nije mjesto gdje se to može postići.

Porodica Davida Dragičevića tvrdi da je on ubijen, dok je iz Okružnog javog tužilaštva Banja Luka ranije saopćeno da postoji osnov sumnje, kako je navedeno, najnižeg stepena vjerovatnoće, da je taj banjalučki mladić ubijen, odnosno da je 18. marta, nakon fizičkog sukoba s dvije ili tri osobe, bježeći pao u rijeku Crkvenu ili su ga gurnuli, a da je smrt nastupila utapanjem.