{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovo pokrenut rad akademskog lingvističkog kruga

F
5.12.2007. u 14:49
0
0
Ponovo pokrenut rad akademskog lingvističkog kruga
0
Ponovo pokrenut rad akademskog lingvističkog kruga
Na inicijativu dekana Filozofskog fakulteta Srebrena Dizdara i Kolegija za postdiplomski studij iz lingvistike, ponovo je pokrenut rad Sarajevskog akademskog lingvističkog kruga (SALK) na tom fakultetu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako je to veliki korak za razvoj lingvističke, a time i akademske misli u bh. sredini, odlučeno je da se početak rada SALK-a obilježi 7. decembra organiziranjem okruglog stola "Putevima bosanskog jezika", saopćeno je s Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Povod je podsjećanje na Naredbu Zemaljske vlade o ukidanju naziva bosanski jezik i uvođenju naziva srpsko-hrvatski, izdatu 4. oktobra 1907. godine.

Okrugli sto će tog dana biti otvoren svečanom sjednicom u 17.00 sati povodom pokretanja SALK-a. Skupu će se obratiti dekan Filozofskog fakulteta Srebren Dizdar, voditeljica Kolegija za postdiplomski studij iz lingvistike Marina Katnić-Bakaršić te predsjednica SALK-a Amela Šehović.

Nakon svečanog dijela uslijedit će plenarna izlaganja prof. dr. Dževada Jahića i prof. dr. Naile Valjevac.

Rad skupa, čiji će program biti podijeljen u dvije sekcije, nastavit će se 8. decembra u 09.30 sati.

Prva sekcija bavit će se pitanjima historijskog razvoja bosanskog jezika, dok će se druga fokusirati na aktuelnu jezičku situaciju u BiH, s posebnim osvrtom na probleme u pogledu primjene važeće pravopisne norme.

Imajući u vidu važnost ovog događaja u razvoju bosanskog jezika, namjera organizatora je dati novi poticaj lingvistici u BiH proučavanjem bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika, ali i svih drugih jezika.

Okrugli sto i svečana sjednica bit će održani na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: