Podignuta rampa
92

Ponovo otvoren parking prekoputa Pionirske doline, KCUS naplaćuje iznajmljivanje

D. Be.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Parking prekoputa Pionirske doline, koji je nekoliko mjeseci bio zatvoren za automobile, napokon je "podigao rampu". Iz KJKP Rad kažu kako nije poznato kome je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dao parking na upravljanje, dok iz KCUS-a ističu da je zemljište vraćeno njima.

Vijest o otvaranju parkinga će obradovati sve one koji su redovni posjetioci Pionirske doline, naročito vikendom, s obzirom na to da su u prethodnom periodu imali velikih problema pri parkiranju automobila. Tačnije, bili su primorani parkirati na trotoaru ili tražiti drugu lokaciju koja je prilično udaljena od Pionirske doline.

Na naplatnoj kućici stoji obavještenje s porukom "Parking za pacijente i posjetitelje pacijenata KCUS-a, 1h - 1 KM". Radno vrijeme parkinga je svaki dan od 8 do 20 sati.

Iz KJKP Rad za Klix.ba su kazali da njima nije poznato kome je menadžment KCUS-a dao parking na korištenje te su istakli da je ovaj prostor njima oduzet.

S druge strane, iz KCUS-a su za naš portal rekli da je parking otvoren danas za potrebe pacijenata i posjetilaca Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

"Na osnovu pozitivnog mišljenja nadležnog Ministarstva zdravstva i odluke Upravnog odbora KCUS-a, parkingom upravlja Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kao zemljišnoknjižni titular predmetnog zemljišta. Predmetno zemljište je vraćeno u posjed KCUS-u kao stvarnom vlasniku početkom 2019. godine, o čemu smo obaviješteni aktom Ministarstva saobraćaja KS broj 04-27-4909/18 od 31. januara 2019. godine i to nakon utvrđene činjenice da je KJKP RAD koristio isto kao parkiralište s naplatom, a na osnovu Rješenja Ministarstva prometa i komunikacija KS iz 2006. godine, koje je poništeno rješenjem Ministarstva saobraćaja KS iz 2009. godine".

Građani su mjesecima bili ogorčeni zbog, kako su navodili, prepucavanja političkih struktura, jer su zatvaranjem parkinga najviše ispaštali upravo oni.

Treba podsjetiti da su zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo krajem marta usvojili inicijativu kojom su od menadžmenta Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu tražili da parking u ulici Patriotske lige, prekoputa Pionirske doline, vrati KJKP Rad.