BiH
0

Ponovo određen pritvor za Faruka i Adu Balijagića

Klix.ba
Advokatu Faruku Balijagiću i njegovom sinu Adi Kantonalni sud Sarajevo odredio je mjeru pritvora od mjesec dana.

Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Kantona Sarajevo Sud je donio rješenje o određivanju mjere pritvora prema osumnjičenim Faruku i Adi Balijagiću, a iz razloga postojanja opasnosti od bjekstva, zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze te zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo. Riječ je o jednomjesečnom pritvoru koji može trajati do 15. oktobra 2015. godine.

Podsjećamo, prijedlog pritvora Balijagićima proslijeđen je sredinom septembra, nakon čega je isti ubrzo usvojen. Ipak, osumnjičenima je u ponedjeljak pritvor ukinut po osnovu žalbe njihovog advokata Mirnesa Ajanovića.

S druge strane, oni nisu pušteni na slobodu te je predmet vraćen na ponovno odlučivanje koje je rezultiralo današnjim ponavljanjem odluke od 18. septembra kada je pritvor prvobitno određen.

Balijagići su uhapšeni 15. septembra, a nakon što je MUP Kantona Sarajevo više mjeseci provodio aktivnosti u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja više krivičnih djela.

Prema dokazima koje je Tužilaštvo KS pribavilo, postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela podstrekivanje na krivično djelo ubistva, razbojništva i teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u saizvršilaštvu.