BiH
26

Ponovo odgođena javna aukcija za prodaju vozila GRAS-a

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) odgodila je za sutra najavljenu javnu aukciju za prodaju vozila Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća (KJKP) GRAS zbog namirenja duga po osnovu PDV-a.

Kako navodi UIOBiH, javna aukcija se odgađa do 30. juna 2017. godine na zahtjev preduzeća GRAS i Vlade Kantona Sarajevo, koja se obratila Upravi dopisom.

"Ovom prilikom vas obavještavamo da se u preduzeću GRAS radi reorganizacija i stabilizacija preduzeća, a sve uz podršku vlasnika, odnosno osnivača Vlade KS. Odmah će se pristupiti izvršenju reorganizacije i smanjenja broja uposlenih koji će se svesti na maksimalno 1.100 od trenutno 1.540 uposlenih, te korekcija tarifnog sistema. Ovim aktivnostima bi se uveliko smanjili troškovi i povećao prihod. Odmah poslije ovih aktivnosti će se pristupiti i kreditnom zaduženju iz kojeg je planirano izmirenje duga po osnovu PDV-a u ukupnom iznosu", navodi se u dopisu GRAS-a upućenom UIOBiH.

U zahtjevu je također naglašeno da je normalno funkcioniranje gradskog saobraćaja od javnog interesa za Kanton Sarajevo jer se dnevno na ovaj način preveze i do 250.000 putnika.

Uprava za indirektno oporezivanje podsjeća da su trenutna dugovanja GRAS-a po osnovu PDV-a 19,6 miliona KM.