Treći put zaredom
13

Ponovo nije održana sjednica Nezavisnog odbora za izbor direktora državnih policijskih agencija

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Treći put zaredom nije bilo kvoruma za održavanje sjednice Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se trebali birati čelnici nekoliko državnih policijskih agencija.

Krajem maja ove godine ističu mandati direktoru i zamjeniku Granične policije BiH (Zoran Galić i Fahrudin Halač), direktoru i njegovom zamjeniku Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (Mirsad Vilić, Ranko Vuković i Ivica Bošnjak) i zamjeniku direktora SIPA-e (Đuri Kneževiću).

S obzirom na neodržavanje sjednica Nezavisnog odbora na kojoj treba biti razmatrana konkursna procedura za direktore državnih policijskih agencija, već je jasno da novi dužnosnici neće biti izabrani u skladu s rokovima.

Sve ove pozicije bile su predmet brojnih sporova posljednjih godina, političkih potkusurivanja, a sami konkursi mogli bi proteći u takvoj atmosferi.

Članovi Nezavisnog odbora koji dolaze iz RS-a faktički blokiraju rad ovog tijela, a prema nezvaničnim informacijama to rade iz razloga jer ministar sigurnosti BiH blokira izbor novog direktora Službe za poslove sa stancima. Tu funkciju već godinu i po nakon isteka mandata i dalje obavlja Slobodan Ujić, a koji je na tu poziciju došao kao prijedlog bivše državne vlasti, tačnije SDS-a.