Odluka kriznog štaba
69

Ponovo dozvoljene posjete pacijentima u bolničkim ustanovama Kantona Sarajevo

B. R.
Bolničkim ustanovama Kantona Sarajevo naloženo da ponovo omoguće posjete pacijentima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bolničkim ustanovama Kantona Sarajevo naloženo da ponovo omoguće posjete pacijentima (Foto: I. Š./Klix.ba)
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je na jučerašnjoj sjednici dozvolio posjete pacijentima hospitaliziranim u bolničkim ustanovama Kantona Sarajevo, ali uz poštivanje mjera zaštite koje su još na snazi.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, takva odluka je donesena zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije. Međutim, s obzirom na period, kako su naveli, pojačanih respiratornih infekcija, data je preporuka menadžmentima ovih zdravstvenih ustanova da u skladu sa svojim pravilnicima o uslovima i načinu primjene mjera za sprečavanje i suzbijanje bolničkih infekcija odrede nivo, učestalost i način provedbe posjeta.

Ukupan broj prijavljenih zaraženih koronavirusom sa sedmičnom analizom do 19. decembra u Kantonu Sarajevo iznosio je jedan. Dnevni broj zaraženih u proteklih sedam dana iznosio je četiri. U protekla 24 sata od koronavirusa oporavile su se četiri osobe. Trenutno je hospitalizirano deset osoba.

Na punktovima za vakcinaciju u svim organizacionim jedinicama domova zdravlja Kantona Sarajevo na raspolaganju su doze vakcina protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech, Moderna, Sinopharm i Sinovac. Doze proizvođača Moderna Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 na raspolaganju su isključivo za vakcinaciju booster dozom onih koji su prethodno vakcinisani protiv koronavirusa.

Krizni štab Kantona Sarajevo nastavlja kontinuirano pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s njom donositi nove mjere, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.