Odobrio CIK
0

Ponovo će se brojati glasovi na blizu 70 biračkih mjesta u Mostaru

I. Č.
Centralna izborna komisija BiH je na 110. hitnoj sjednici održanoj danas u Sarajevu odobrila otvaranje vreća s glasačkim materijalom i pravilno objedinjavanje utvrđenih rezultata na 69 biračkih mjesta u Mostaru.

Gradska izborna komisija Mostar podnijela je zahtjeve za otvaranje vreća u cilju pravilnog objedinjavanja utvrđenih izbornih rezultata u ovoj izbornoj jedinici.

Prijedlog da se donesu naredbe kojima se odobrava otvaranje vreća i pravilno objedinjavanje rezultata za 69 biračkih mjesta gradskog područja podržan je većinskim brojem glasova članova CIK-a.

Željko Bakalar, predsjednik CIK-a BiH, kazao je tokom rasprave da zabrinjava broj zahtjeva za otvaranje vreća i objedinjavanje rezultata.

Suad Arnautović, član CIK-a BiH, naglasio je da će podržati izdavanje naredbe za otvaranje vreća i objedinjavanje rezultata, naglasivši da ga je iznenadio veliki broj zahtijeva.

"Kad završimo potvrđivanje rezultata trebamo pokrenuti postupke protiv biračke administracije u Mostaru počev od nekih biračkih odbora", rekao je Arnautović.

Naglasio je kako je na pola biračkih mjesta potrebna manja ili viša intervencija za tačnim utvrđivanjem i objedinjavanjem rezultata.

"Nekvalitetan rad biračkog odbora je prouzrokavao da Gradska izborna komisija nije bila u mogućnosti da na vrijeme i tačno objedini rezultate", istakao je.