BiH
0

Ponovo bez saglasnosti o himni RS-a

FENA
Vijeće naroda Republike Srpske nije danas postiglo saglasnost o himni RS-a, jer je odbijen amandman Kluba Bošnjaka da se upotrebljava himna BiH kao himna RS-a kao privremeno, dok se ne postigne konačno rješenje o novoj entitetskoj himni.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeno rješenje u Skupštini da himna RS-a bude melodija "Bože pravde" bez teksta, odnosno melodija Davorina Jenka iz 1872. godine komponovana za pozorišni komad "Markova sablja".

O pitanju himne odlučivat će Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a ukoliko ne bude postignut dogovor konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a.

Šef bošnjačkog kluba Edin Ramić kazao je da se himna "Bože pravde" posmatra cjelovito, da se tekst i melodija ne mogu odvojiti, a i korištenje samo melodije neprihvatljivo je za Bošnjake.

Naglasio je da se mora iznaći rješenje za himnu RS-a koje će odgovarati svim konstitutivnim narodima.

Šef srpskog kluba Staša Košarac kazao je u izjavi novinarima nakon sjednice Vijeća naroda da je predloženi amandman Kluba Bošnjaka neprihvatljiv jer je u Ustavu RS-a rečeno da RS ima svoju himnu, kao i druge simbole, te da nije u skladu sa zakonskim propisima da se himna BiH može koristiti i na nivou entiteta.

"RS treba da ima svoju himnu", mišljenja je Košarac.

Klub Hrvata u Vijeću naroda nema zamjerki na upotrebu melodije "Bože pravde", a šef hrvatskog kluba Tomisilav Tomljanović rekao je da se ne može naći obrazloženje da samo melodija nekoga vrijeđa.

"To je samo muzički dio, za koji je jako teško pronaći argument da je uvredljiv", kazao je Tomljanović.

Vijeće naroda RS-a danas je donijelo odluku o formiranju radne grupe za izmjenu Poslovnika Vijeća naroda RS-a.