BiH
0

Ponovno prolongirano otvaranje glavnog pretresa u predmetu "Mejakić i drugi"

FENA
Zbog nedolaska branitelja trećeoptuženog u četvrtak je u Sudu Bosne i Hercegovine ponovno prolongirano otvaranje glavnog pretresa protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića, optuženih za zločine protiv čovječnosti, odnosno sudjelovanje u ubistvima, premlaćivanju, silovanjima i mučenju zatočenika logora Omarska, Keraterm i Trnopolje tokom 1992. godine.

Početak suđenja u ovom predmetu otkazan je za 28. februar.

Naime, Sud je obaviješten o tome kako advokati Drago Ivetić i Goran Rodić, branitelji trećeoptuženog Dušana Fuštara nisu u mogućnosti prisustvovati današnjem ročištu zbog angažmana i drugim predmetima ratnog zločina.

Radi se o trećem prolongiranju početka suđenja u predmetu "Mejakić i drugi". Prvi put se to dogodilo 16. januara zbog nedolaska branitelja prvooptuženog, advokata Jovana Simića, a drugi put 30. januara zbog nespremnosti odbrane optuženih za unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe.

Optužnica Željka Mejakića tereti da je od maja do augusta 1992. godine bio komandant logora Omarska, gdje je imao kontrolu nad više od 3.000 zatočenih civila.

Kako se u optužnici navodi, drugooptuženi Momčilo Gruban bio je komandir smjene straže u logoru Omarska, a trećeoptuženi Dušan Fuštar je od maja do augusta 1992. godine u logoru Keraterm bio jedan od komandira straže.

Četvrtooptuženi Duško Knežević navodno je povremeno dolazio u logor Keraterm gdje je sudjelovao u mučenju i zlostavljanju zatočenika.

Prema tužbenim navodima, na području Prijedora je od aprila do kraja 1992. zarobljeno više od 7.000 civila nesrpske nacionalnosti koji su zatočeni u tri spomenuta logora.

Predmet "Mejakić i drugi" je u skladu s odlukom Haškog tribunala (ICTY) ustupljen Sudu BiH na rješavanje.

Optuženi su 9. maja 2006. prebačeni u Bosnu i Hercegovinu.