BiH
0

Ponovno prolongiran početak suđenja u predmetu "Mejakić i drugi"

FENA
Zbog nespremnosti odbrane drugooptuženog za unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe u utorak je u Sudu BiH ponovno prolongiran početak glavnog pretresa protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića.

Oni se terete za zločine protiv čovječnosti, odnosno sudjelovanje u ubistvima, premlaćivanju, silovanjima i mučenju zatvorenika logora Omarska, Keraterm i Trnopolje tokom 1992. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Šaban Maksumić, saopćio je kako se početak suđenja otkazuje za 22. februar kada bi trebalo početi saslušanje prvih svjedoka optužbe.

Odgađanju glavnog pretresa prethodio je prigovor Grubanovog branitelja, advokata Duška Panića koji je kazao kako nije u mogućnosti iznijeti kvalitetnu odbranu, s obzirom na to da nije dobio sve izjave svjedoka i snimke kojima raspolaže Tužilaštvo BiH.

Kazao je kako njegov branjenik nije bio u mogućnosti koristiti se kompjuterom kako bi pregledao snimke dopremljene iz Haškog tribunala (ICTY)

Optužnica Željka Mejakića tereti da je od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio komandant logora Omarska gdje je imao kontrolu nad više od 3.000 zatočenih civila.

Kako se u optužnici navodi, drugooptuženi Momčilo Gruban bio je komandir smjene straže u logoru Omarska, a trećeoptuženi Dušan Fuštar je od 24. maja do 30. augusta 1992. godine u logoru Keraterm bio jedan od trojice komandira straže.

Četvrtooptuženi Duško Knežević navodno je povremeno dolazio u logor Keraterm gdje je sudjelovao u mučenju i zlostavljanju zatočenika.

Prema tužbenim navodima, na području Prijedora je od 30. aprila do kraja 1992. zarobljeno više od 7.000 civila koji su zatočeni u tri spomenuta logora.

Predmet "Mejakić i drugi" je po Odluci Haškog tribunala (ICTY) ustupljen Sudu BiH na rješavanje.

Optuženi su 9. maja 2006. prebačeni u Bosnu i Hercegovinu.