BiH
0

Ponovno oživljavanje gimnastičkog sporta u BiH

Klix.ba
Duh gimnastičkog sporta u Tuzli je star nekoliko decenija. Sve do 1994. godine u okolini Tuzle i samom gradu je egzistiralo nekoliko klubova - <b>Partizan</b>, <b>Kreka</b> - koji su postizali izuzetne rezultate. Padom granate na salu za gimnastiku, klub je obustavio sve aktivnosti vezane za ovaj sport. Kod nas se poslije rata rodilo nešto novo - prvo postaneš fudbaler, košarkaš, pa tek onda pocnes učiti da razvijaš i razgibavaš tijelo. Kako onda proizvesti dobrog sportistu, ako naša država nema interesa za ovaj sport koji je našao smisao čak hiljadama godina prije, a Svjetska gimnastička federacija (FIG) je od Olimpijskih igara starija čak 15 godina, što dovoljno govori o snazi gimnastike.

Razlog ovakvog stanja ne može biti besparica. Razlog jeste, i to treba reći, u tome što ljudi koji bi se trebali brinuti za ovaj sport to ne žele. Na prostoru čitave zemlje postoji samo jedan GK "Bosna" iz Sarajeva, koji nema mogućnosti za nadmetanje na prostoru koji pokriva. A kako da se nadmeće kada nema ni saveza koji radi, a da bi savez postojao, treba okupiti barem tri kluba u jednoj državi.

Sada su u trendu neka druga skakanja i odskakanja, i to bez odskoka. Zahvatila nas je vrsta sportskog ludila, u kojoj svako može biti "sportska zvijezda", a pogotovo sužanj zablude, u kojoj novac ne moze doprijeti i do sportskog temelja a to su: atletika, šlivanje i gimnastika. Pa se onda čudimo što nam treba decenija da proizvedemo jednu sportsku veličinu kao Merimu Softić koja je ponikla iz gimnastike.

No ipak, zahvaljujući nadljudskim naporima dvojice bivših reprezentativaca Almira Atikovića i Senadina Jahića može se očekivati da i naša zemlja uskoro uzme učešća na i gimnastičkim smotrama. Nadamo se da će ovo potaknuti sve ljude dobre volje koji bi mogli kroz neki vid sponzorstva pomoći ovim mladim ljudima iz Tuzle.

gimnastika-tuzla.s5.com