BiH
0

Ponovno mirno okupljanje decertificiranih policajaca ispred zgrade OHR-a

FENA
Članovi Udruženja decertificiranih policajaca Republike Srpske i Udruženja decertificiranih policajaca Federacije BiH iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona održali su danas mirne proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca RS-a Nenad Starčević je kazao novinarima da je razlog današnjeg okupljanja taj što domaće vlasti na nivou BiH kao i na nivou entiteta nisu poduzele nikakve korake da bi došlo do implementacije predsjedničke izjave Vijeća sigurnosti UN-a koja je 30. aprila dostavljena domaćim vlastima.

On je podsjetio da je tom izjavom dato pravo decertificiranim policajcima da ponovo apliciraju na posao u agencijama za provođenje zakona u skladu s domaćim zakonima.

Starčević je kazao da je prema njegovim informacijama u Zeničko- dobojskom i Tuzlanskom kantonu promijenjen zakon o policijskim službenicima, dok se na nivuo RS-a još ništa nije desilo.

„Čak nemam informaciju da je takav zakon upućen u skupštinsku proceduru. Današnje okupljanje smo zamislili kao mirni protest, poslije toga ćemo donijeti odluku šta dalje. Vidjet ćemo da li ćemo ostvariti kakav kontakt sa OHR-om ili eventualno sa visokim predstavnikom“, kazao je Starčević.

On je podsjetio da se radi o 256 ljudi koji su zatražili zaštitu svojih prava pred domaćim i Sudom za ljudska prava u Strazburu.

Član Udruženja decertificiranih policajaca iz Zeničko-dobojskog kantona Muriz Fetić je rekao da su se okupili povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, da bi još jednom skrenuli pažnju na kršenje njihovih ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je katastrofalna - od 34 policajca koja su decertificirana, 22 su na birou.