BiH
0

Ponovno dizanje šatorskog naselja ispred zgrade institucija BiH?

FENA
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH (UPBiH) Miro Pejić upozorio je danas da će se ponovno aktuelizirati pitanje podizanja šatorskog naselja ispred zgrade institucija BiH, ukoliko izostanu konkretne i energične mjere nadležnih institucija na planu saniranja stanja u agraru.

Pejić je u izjavi datoj bh. medijima ispred zgrade zajedničkih institucija istaknuo teškoće poljoprivrednih proizvođača u BiH, a koje se u prvom redu ogledaju u nepostojanju zakonskog okvira i ministarstva poljoprivrede na nivou BiH te odsustvu mjera za zaštitu domaće proizvodnje.

Obraćajući se u povodu simboličnog obilježavanja 1.000 dana protesta poljoprivrednika, Pejić je izrazio uvjerenje "da će vlasti otvoriti oči" te da će učiniti odlučan iskorak na zaštiti pozicije bh. poljoprivrednih proizvođača, odnosno jačanju njihove konkurentnosti i smanjenju vanjskotrgovinskog deficita.

Predsjednik UPBiH je, istovremeno, ocijenio da na tom planu ima određenih pozitivnih pomaka, podsjećajući da se Nacrt državnog zakona o poljoprivredi konačno našao u proceduri, te da su izdvajanja za sektor poljoprivrede dostigla oko 150 miliona KM na nivou BiH.

Sve to, međutim, nije dovoljno da bi se bh. poljoprivreda u situaciji u kojoj jeste mogla nositi s izazovima koje nameću otvoreno tržište (Ugovor-CEFTA), te odsustvo preduvjeta neophodnih za korištenje pretpristupnih fondova Evropske unije (EU), smatra Pejić.

Prema njegovim riječima, u međuvremenu su pokrenuti razgovori predstavnika bh. poljoprivrednika i dužnosnika Vijeća ministara BiH, uključujući ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Slobodana Puhalca.

UPBiH insistira na formiranju ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na nivou BiH, donošenju neophodnog zakonskog okvira i strategije razvoja, te dosljednoj primjeni Zakona o vanjskotrgovinskoj politici, Izmjena i dopuna Zakona o carinskoj tarifi, reviziji ugovora o slobodnoj trgovini i na ukidanju PDV-a na poljoprivredne proizvode.