BiH
0

Ponovna blokada "Elektroprenosa BiH"

FENA
Sporazum koji su premijeri entiteta, u ulozi članova Skupštine akcionara "Elektroprenos BiH" a. d. Banja Luka, potpisali 3. decembra prošle godine u formi šest zaključaka, izgleda da je definitivno propao kao još jedan u nizu pokušaja deblokade rada "Elektroprenos BIH" a.d., rečeno je danas Feni iz ove kompanije.

Naime, i poslije 40 dana od održavanja vanredne Skupštne dioničara, i poslije javno iznesenih stavova premijera Milorada Dodika i Nedžada Brankovića da su sporna pitanja razriješili i izvršili deblokadu rada organa Kompanije - Uprave, Upravnog odbora i Odbora za reviziju i "zadužili Upravu i Upravni odbor da na osnovu dogovorenih principa pripreme u najkraćem roku redovnu Skupštinu Društva" na kojoj bi se razmotrili i usvojili izvještajni i planski akti Kompanije za 2008 i 2009. godinu, a time stvorile pretpostavke za nesmetane investicione aktivnosti, niti jedan organ Kompanije se nije sastao do danas.

Pokušaj održavanja 37. sjednice Upravnog odbora koja je bila zakazana za 12. januar ove godine, propao je jer je iz kabineta Ministra privrede, energetike i razvoja RS-a naloženo članovima Uprave i Upravnog odbora iz RS-a da ne prisustvuju zakazanoj sjednici, čime je blokada ranije naložena od istog ministarstva, potvrđena, zbog čega se zakazana sjednica nije ni održala.

Ista je situacija i sa upravom Kompanije koju čine šest članova zaposlenih u Kompaniji, s tom razlikom što generalni direktor nije našao za shodno ni da sjednicu Uprave sazove iako su mu svi članovi Uprave svaki dan na poslu i taj posao obavljaju "profesionalno", rečeno je Feni iz kompanije "Elektroprenos BiH".