{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Ponovljeno svjedočenje, nastavak suđenja 16. marta

S
SRNA
27.2.2012. u 12:49
0
3
Ponovljeno svjedočenje, nastavak suđenja 16. marta
0
Ponovljeno svjedočenje, nastavak suđenja 16. marta
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Na ponovljenom suđenju pred sudom u Beogradu u slučaju "Tuzlanska kolona" ratnom čelniku Tuzle Iliji Jurišiću svjedočio je jedan svjedok, koji je ponovio ranije svjedočenje, a naredno ročište je zakazano za 16. mart. Jurišićev advokat Đorđe Dozet je rekao Srni da se ništa novo nije moglo čuti u svjedočenju svjedoka Benjamina Fišekovića, koji je bio član komisije tuzlanske Teritorijalne odbrane za primopr edaju kasarne u Tuzli i koji je bio u jednom policijskom vozilu u koloni kada došlo do napada.
"To je svedok koji je već saslušavan pred Apelacionim većem. On je ponovio samo ono što je već svedočio pred sudom", naveo je Dozet.

Jurišić je danas prisustvovao ročištu, dok je nastavak suđenja, koje je trebalo da bude održano sutra i u srijedu, odloženo za 16. mart, za kada je predviđeno svjedočenje još jednog svjedoka, koji je ranije svjedočio.

Suđenje je odgođeno, jer se Beograd i Sarajevo nisu mogli dogovoriti o terminu za svjedoke koji je trebalo da svjedoče putem video-linka.

Dozet je naveo da je predsjednik sudskog vijeća tek danas naložio tužilaštvu da se izjasni o broju svjedoka koje misli da izvede, dok se odbrana već izjasnila i insistira samo na onim svjedocima, njih desetak, koje je Apelaciono vijeće naložilo da se saslušaju.

Apelacioni sud u Beogradu je 11. oktobra prošle godine ukinuo i presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, i naložio novo suđenje pred prvostepenim sudom i potpuno novim sudskim vijećem.

Jurišiću se ponovo sudi zbog optužbe srpskog Tužilaštva za ratne zločine da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA, koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992, riječima "na vatru odgovori vatrom".

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi, kao i da li je Jurišić znao za "perfidni plan" kriznog štaba Tuzle na čelu sa Mehmedom Bajrićem.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Jurišić je negirao krivicu.

Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: