Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću kreće ispočetka

S
SRNA/Klix.ba
8.2.2013. u 20:31
140
28
Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću kreće ispočetka
140
Ponovljeno suđenje Iliji Jurišiću kreće ispočetka Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Viši sud u Beogradu odgodio je na neodređeno vrijeme suđenje Iliji Jurišiću, zbog optužbi za ratni zločin i napad na vojnike JNA u Tuzli 1992. godine, zbog promjene u sastavu sudskog vijeća, rekao je Srni Jurišićev advokat Đorđe Dozet.
Dozet kaže da to znači da će ponovljeno suđenje Jurišiću još jednom početi ispočetka.

"To je veliko iznenađenje za nas, jer smo došli blizu kraja dokaznog postupka, a sada u ovoj situaciji suđenje mora da počne ispočetka", rekao je Dozet.

Sud je odbranu obavijestio da se suđenje odgađa na neodređeno vrijeme zbog promjene u sastavu Vijeća.

Dozet pojašnjava da je riječ o tome da se u sudskom vijeću nalazilo dvoje sudija koji su u njega bili privremeno raspoređeni iz Apelacionog suda u Beogradu, gdje su se vratili.

Dozet nije mogao da procijeni do kada će biti formirano novo sudsko vijeće sa dvoje novih sudija, kao ni kada će početi suđenje.

Apelacioni sud je 11. oktobra prošle godine ukinuo i presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora zbog krivičnog djela nedozvoljena sredstva borbe, odnosno napada na kolonu JNA 1992. godine, i naložio novo suđenje pred prvostepenim sudom i potpuno novim sudskim većem.

Ponovljeno suđenje pred Višim sudom odvijalo se do pred kraj 2012. godine, kada je bilo privremeno odloženo zbog bolesti optuženog, a trebalo je da bude nastavljeno u ponedjeljak, 11. februara.

Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla", po međunarodnoj potjernici. Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo je predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu, 2004. godine.

Njemu se ponovo sudi zbog optužbe tužilaštva za ratne zločine da je kao dežurni operativnog štaba stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine.

U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, oko 50 njih je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: