Ponor obrazovanja
40

Visoka škola iz Mostara ima osam studijskih programa i jednog zaposlenog

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH pokreće opsežnu akciju inspekcijskog nadzora o broju stalno zaposlenog nastavnog kadra u akademskoj 2018./2019. godini na svim visokoškolskim ustanovama.

Iz spomenute agencije navode da je od nadležnih institucija uočljivo da neke visokoškolske ustanove u BiH imaju alarmantno mali broj stalno zaposlenog nastavnog osoblja u odnosu na broj studijskih programa i propise nadležnih obrazovnih vlasti.

Kao primjer je navedena Visoka škola Union u Mostaru, koja je dozvolu za rad dobila u oktobru prošle godine od Ministarstva prosvjete, nauke i kulture Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ta ustanova je javno objavila informaciju o promociji prve generacije diplomanata u akademskoj 2019./2020. godini. Pored toga, Visoka škola Union Agenciji je dostavila podatak da ima stalno zaposlenog jednog nastavnika na neodređeno vrijeme. Ipak, sve to nije spriječilo navedenu školu da organizira čak osam studijskih programa.

Zbog svega toga Agencija za razvoj visokog obrazovanja traži da Prosvjetna inspekcija HNK izvrši hitan uvid u ispunjenost propisanih kriterija i standarda, s posebnim naglaskom na broj stalno zaposlenih nastavnika te u proces izvođenja nastave i zakonitost izdatih diploma.