BiH
0

Ponoćka u Zenici: Trebamo vratiti istinsku sreću Božića u naš život

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U crkvi Svetog Ilije u Zenici večeras je održana misa ponoćka kojom su vjernici katoličke vjeroispovijesti dočekali svoj veliki blagdan Božić.

Crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a svetu misu je predvodio fra Zdravko Anđić koji je kazao kako je Božić prilika da svako sebe ispita.

"On nas poziva na pobožno življenje do njegovog ponovnog dolaska i zato započinjući ovu misu razmišljajmo o našem životu, o ljubavi koju trebamo gajiti prema Bogu i čovjeku. Da bismo dostojno učestvovali u ovome molimo oproštenje", kazao je Anđić.

Dodao je i kako je Božić izgubio svoj smisao te da je ljudima potrebno nešto da bi bili sretni i slavili Božić.

"Našu radost i slavlje ne uveličavaju ukrašene ulice i kroz sve napise u medijima ne možemo se načuditi na šta smo spali. Nemamo radosti, sve ovisi šta će nam neko servirati i uvijek ćemo povjerovati u ono što nije istina", kazao je Anđić.

On je kazao da pripreme za Božić nisu lampice na prozorima, već da se čovjek priprema kao pojedinac te da u sebi treba imati usađen osjećaj radosti zbog blagdana.

"Trebamo se Bogu zahvaliti što smo večeras zajedno u ovoj prostoriji i što slavimo Boga i zahvaljujemo mu se. Poruka ovog Božića jeste da slavimo Boga na visini i da slavimo mir na zemlji, jer Božića ipak nema bez ljudi. Braćo i sestre, slaveći Božić pokušajmo u svome srcu promišljati drugačije o Božiću. Razmišljajmo o njemu da je pun radosti, ne da se napijemo, već da bude dio našeg temeljnog opredjeljenja i da budemo ljudi koji će živjeti Božić i ljubav Božiju", poručio je Anđić.

Nakon mise ponoćke ispred crkve je uslijedilo kolektivno čestitanje uz zdravicu kuhanog vina.