BiH
95

Ponoćka održana u crkvama u BiH: Katolici proslavljaju blagdan Božić

Piše: D. B.
Kod katedrale Srca Isusova u Sarajevu (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Ponoćna božićna misa ponoćka večeras je održana u crkvama širom BiH.

Kao što je slučaj bio i ranijih godina, katoličke crkve su i tokom ovogodišnje ponoćke bile ispunjene vjernicima.

U Sarajevu je u Katedrali Srca Isusova ponoćku predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

On je pozdravio sve prisutne vjernike u Katedrali i ispred nje, među kojima i goste apostolskog nuncija Luigija Pezzutija i delegaciju mitrpolita Nikolaja.

Kazao je kako je uputio božićnu čestitku Svetome Ocu, te je okupljenima prenio brojne čestitke upućene na njega, ali kojima se čestita svim svećenicima, redovnicima i vjernicima.

Puljićeva poruka iz Sarajeva

"Prenosim te čestitike i zahvaljujem svim strukturama društva koje su poslale nama čestitike za ovaj Božić. A sada i ja svima od srca čestitam Božić i želim da ga doživimo u ovom misnom slavlju, da pjevajući, moleći, Boga slaveći doživimo radost što se Isus rodio u betlehemskoj noći. Zato skrušenim srcem i živom vjerom pokušajmo slaviti ovu svetu misu", rekao je kardinal Puljić pred početak svete mise.

Kasnije je u propovijedi naglasio da je bit Božića u ljubavi.

"Kada bi svi mi tražili istinski razlog radosti zašto se mi Božiću radujemo, vjerovatno bi raznih razloga bilo. Ali, pravi razlog je što je Bog koji je ljubav očitovao i darovao svoju ljubav. Rodio se kao dijete. On se rodio u ovoj noći i zapravo je to ta ljubav koja nam se daruje. I čovjek na ovoj zemlji je stvoren tom ljubavlju i stvoren je za ljubav, ali je tu ljubav izgubio, jer je odabrao u svojoj slobodi put grijeha. I Bog mu je daruje, ponovo mu je daruje kako bi istinski pomogao čovjeka da se vrati na pravi put", rekao je kardinal Puljić.

Dalje je u propovijedi naveo da želi na poseban način da se podrgije ta tajna radosti.

"Radujemo se jer smo našli sebe, voljeno biće, čovjek voljeno biće. I u tome doživljavamo radost, jer gdje je ljubav tu je radost. Gdje nema ljubavi nema radosti. Zato je bit Božića u ljubavi, tu je izvor radosti", rekao je, između ostalog, kardinal Puljić.

Božić u Zenici

U crkvi Svetog Ilije u Zenici održana je božićna ponoćka na kojoj je prisustvovalo više stotina građana Zenice katoličke vjeroispovijesti koji su večerašnjom službom dočekali blagdan Božić.

Ponoćnu službu u crkvi Svetog Ilije u Zenici prevodio je fra Zdravko Anđić koji je prilikom obraćanja prisutnima kazao kako vjera i čovjek moraju ići zajedno.

"On nas je poučio da se odreknemo bezbožnosti i požuda i da u današnjem svijetu živimo pravedno i pobožno. Božić nam otkriva kako je kršćanski Bog okrenut prema čovjeku, a ta ljubav Božija obvezuje svakog čovjeka da slijedi primjer Božijeg čovjekoljublja. Ne može se govoriti o Bogu, a da se zapostavi čovjek, jedno s drugim mora ići", izjavio je​ fra Anđić.​

​On ​je još dodao da velike i spekt​ak​ularne stvari ne obilježavaju današnjicu već da su velike stvari kao i Božiji dolazak dio svakodnevnice.

"Mi smo ljudi inače naučili, barem smo tako nekako usmjereni da sve što se događa mora biti spektakularno i veličanstveno i ne možemo pojmiti da se velike stvari događaju u svakodnevnici i da se čine u malim stvarima. Poimanje i shvaćanje vjere očekujemo spektakularno, a u Božiću Bog dolazi među nas ljude kao i mi, rađa se kao i svi mi i sva civilizacija."

Na kraju govora fra Zdravko Anđić pozvao je sve da mirno i tiho obilježe veliki blagdan.

"Pjesma 'Tiha i sveta noć' se pjeva na ponoćki i ne trebamo skrnaviti bukom i galamom. Trebamo se tako ponašati u sadašnjem vremenu, tiho i mirno i čekajući Božiji dolazak", zaključio je Anđić i čestitao prisutnima Božić.