Drugostepeni organ
8

Poništena rješenja pečaćenje objekata Aura osiguranja u Zenici

E. M.
Pečati na vratima Aura osiguranja
Pečati na vratima Aura osiguranja
Resorno ministarstvo Zeničko-dobojskog kantona poništilo je rješenja gradske službe za inspekcijske poslove Zenice kojima su zatvoreni objekti poslovnice Aura osiguranja čiji je direktor u FBiH, bivši član BHI-KF Alen Kapković.
Krajem novembra zenička inspekcija je zatvorila sve poslovnice Aura osiguranja čiji je direktor za FBiH.

Tada su nadležne službe poručile da provode zakon, dok je Kapković tvrdio da se radi o napadu njegovog bivšeg stranačkog predsjednika Fuada Kasumovića na njega.

Nakon skoro mjesec dana kantonalno ministarstvo kao drugostepeni organ poništilo je rješenja kojim su zatvoreni objekti Aura osiguranja na području Zenice.

U rješenju se navodi da "predmet inspekcijskog nadzora poslovni prostor koji nije promijenio namjenu, odnosno i kancelarija je poslovni prostor u kojoj žalitelj obavlja registrovanu djelatnost, za koju shodno gore citiranim odredbama zakona nije propisana obaveza pribavljanja odobrenja za upotrebu" te da "Zakon o prostornom uređenju i građenju ne propisuje obavezu pribavljanja Rješenja o korištenju poslovnog prostora". Također navedeni su i drugi razlozi zbog čega pečaćenje objekta nije pravosnažno.

Kapković je za Klix.ba komentarisao drugostepenu odluku te ponovio prvu svoju izjavu da se radi o političkoj pozadini.

"Ovo je još jedan pokazatelj da se radilo o poliitčkom pritisku zbog mojih odluka gdje se prvenstveno razmišljalo očigledno o osveti, a ne o ljudima koji su zbog toga mogli ostati bez posla. Ovo rješenje resornog ministarstva, kao drugostepeno rješenje je potvrda da je sve bilo uredno i ispravno te da se nije moglo postupiti kako se postupilo. Međutim, objekti su još uvijek s plombama i otežan je rad. Vjerujem da će nadležni koji su zapečatili objekte uskoro postupiti po drugostepenom rješenju i omogućiti rad", izjavio je Kapković.