Zimski i ljetni turizam
215

Ponijeri kod Kaknja postaju sve popularnija turistička atrakcija u srednjoj Bosni

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na Ponijerima kod Kaknja ovih dana vlasti te lokalne zajednice uspjele su kupiti objekt koji se nalazi u neposrednoj blizini ski-staze čime će i ugostiteljska ponuda na ovoj bh. planini biti obogaćena.

Aktuelni načelnik Kaknja, a trenutno nosilac liste za Općinsko vijeće Aldin Šljivo je kazao da je zvanično potpisan ugovor te da će na sjednici Općinskog vijeća objekat biti predat u nadležnost Javne ustanove Kulturno-sportskog centra Kakanj.

"Zahvaljujemo vlasnicima objekta koji su bili kooperativni i omogućili nam plaćanje objekta u vrijednosti od 386.500 KM kroz naredne tri godine tako da nećemo opteretiti budžet općine, a kroz tri godine rada sigurno je da ćemo i oprihodovati nova sredstva", kazao je Šljivo te najavio da je Ponijerima nedostajao jedan ovakav objekt koji bi upotpunio ponudu.

"Ponijeri će zasigurno u budućnosti postati turistički centar Zeničko-dobojskog kantona", dodao je Šljivo.

Kakanjski Ponijeri jedino su skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu, a specifičnost Ponijera u odnosu na druga skijališta je staza koja je prilagođena i mlađima, ali i početnicima u skijanju.

Na stazi je prije nekoliko godina uvedena i rasvjeta čime je omogućeno noćno skijanje, što je izazvalo dodatni interes bh. ljubitelja zime i skijanja za ovu planinu kod Kaknja.